Pro každou domácnost a nemovitost byste měli mít uzavřené pojištění. V případě rodinného domu to platí dvojnásob, protože škody na něm se umí vyšplhat do astronomických výšin. Vichřice, záplavy, zkrat a následný požár… Správné pojištění domu ochrání váš rodinný rozpočet před nečekanou katastrofou. Proto se podíváme na to, jak dům pojistit. 

Zjistěte cenu svého domu 

Pojištění domu (nemovitosti) kryje škody způsobené na samotné stavbě. Pojištěny jsou také stavební součásti jako např. tepelné čerpadlo, solární panely, klimatizace apod. To všechno se propisuje do ceny vašeho domu. 

Pojistná částka by měla odpovídat pojistné hodnotě. Rychle si tyto pojmy vysvětlíme:

  • Pojistná částka (pojistný limit) je suma, na kterou pojištění uzavíráte. Jde o maximální částku, kterou vám pojišťovna za pojistnou událost vyplatí. Čím vyšší částka bude, tím dražší bude i pojistka.
  • Pojistná hodnota vyjadřuje skutečnou hodnotu domu, za kterou byste dnes a na stejném místě postavili stejnou stavbu, jakou si chcete pojistit. 

Stanovte pojistnou částku domu

Nejsnazší je vyjít ze znaleckého posudku, máte-li ho k dispozici. Jeho vypracování v případě rodinného domu se zahradou obvykle stojí od 10 do 15 tisíc Kč (v závislosti na zpracovateli). Jak ovšem postupovat, když znalecký posudek po ruce nemáte, ani jeho zpracování neplánujete poptávat?

Bydlíte v domě, který jste si nedávno nechali postavit na klíč? Pak bezpochyby dobře víte, kolik jste zaplatili za materiál a práci. Jde o tzv. reprodukční cenu což je zároveň ta správná částka pro pojišťovnu, tzv. pojistná částka.

Problém nastává ve chvíli, kdy jste si koupili starší nemovitost. Kupní cena je v případě domu zavádějící, protože bude extrémně záležet na lokalitě – a nemusí vůbec odpovídat reprodukční ceně. Pokud půjde o atraktivní oblast, kupní cena bude vyšší, než by měla být pojistná částka. A obráceně – nižší kupní cena v méně populárním regionu nebude zcela pokrývat reprodukční cenu nemovitosti.

Nevíte, od čeho se při stanovení pojistné částky domu odpíchnout? Zavolejte nám. Na naší zákaznické lince (+420 233 089 233) vás čeká tým profesionálních specialistů pojištění, kteří vám ochotně poradí. Jako jediný srovnávač pojištění jsme vám k dispozici 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

Navíc vaši pojistnou smlouvu pak každý rok zkontrolujeme a porovnáme s nabídkami na trhu, abyste  věděli, že je pořád skutečně nejvýhodnější. Vy nemusíte na pojištení vůbec myslet a obíhat pobočky jednotlivých pojišťoven pro získání aktualizovaných nabídek.

Pohlídejte si podpojištění i přepojištění

Největším problémem starých majetkových pojistek je tzv. podpojištěnost. Hodnota vašeho majetku stoupá (pokud budete potřebovat střešní tašky na opravu střechy, jako jste koupili před pěti lety, jistě teď budou stát víc), zatímco na smlouvě zůstává uvedena nízká částka. V případě škody tak dostanete od pojišťovny mnohem méně peněz, než stojí uvedení vašeho domova do původního stavu.

Jak vypadá podpojištěnost na konkrétním příkladu? Pojistná hodnota vašeho domu je 6 milionů Kč, ale vy uzavřete pojištění jen na pojistnou částku 3 miliony korun (to znamená na 50 % hodnoty). Pak dojde k pojistné události, jejíž škodu vyčíslí odborník na 1 milion Kč. Jenže pojišťovna vidí, že vaše nemovitost byla podpojištěná, a plnění může krátit ve stejném poměru, tedy o 50 %. Místo 1 milionu, který potřebujete k náhradě škody, dostanete jen 500 000 Kč. 

Za opačný nešvar lze označit přepojištěnost. Opatrnější klienti si stanoví vysokou pojistnou částku (třeba právě v případě, že je v atraktivní lokalitě a zahrnuje i pozemek) a platí vyšší pojistné s vírou, že v případě pojistné události je jejich pojišťovna královsky vyplatí. Jenže od pojišťovny nikdy nedostanete částku, která převyšuje aktuální reprodukční hodnotu domu. Jen zbytečně platíte mnohem vyšší pojistné, než byste museli.

Srovnejte si nabídky pojišťoven

Jak zjistit, která pojišťovna na trhu vám dokáže nabídnout to nejvýhodnější pojištění? Vyzkoušejte náš online srovnávač pojištění. Spolupracujeme s desítkou předních pojišťoven na českém trhu a srovnání nabídek dostanete do 2 minut. Pokud něčemu nerozumíte, určitě oceníte naši zákaznickou linku. Naši specialisté pojištění jsou vám k dispozici nonstop!

Aktualizujte pravidelně pojistnou smlouvu

Díky kontrole pojistných smluv víme, že průměrné stáří majetkové smlouvy je 6,5 roku. Lidé nejsou zvyklí si aktualizovat své smlouvy a jednou ročně si ověřovat správné nastavení a cenu pojistky své domácnosti a nemovitosti tak, jako to dělají u autopojištění. A stará pojistka se vám může vymstít. Pojistná částka, na kterou jste smlouvu kdysi uzavřeli a která byla naprosto dostačující, tak už v současnosti nemusí vzniklou škodu pokrýt. Rostoucí inflace tenhle problém ještě umocňuje.

Na co si musíte dát pozor při pojištění domu

  • Nezapomínejte si pojistit věci na zahradě. Kroupy můžou zničit nejen úrodu na zahradě, ale i celý skleník. Vichřice vám poškodí pergolu, plot, stodolu nebo bazén. Všechny tyto věci si pojistěte jako vedlejší stavby.
  • Pojištění nemovitosti se nevztahuje na vybavení domu (nábytek, elektronika, osobní věci..). K tomu slouží pojištění domácnosti. Přečtěte si článek o rozdílu mezi pojištěním domácnosti a nemovitosti. Hodí se také pojištění odpovědnosti pro případ, že poškodíte třetí stranu (např. větev z vašeho stromu spadne na sousedovu kůlnu.
  • Věnujte pozornost tomu, jaká rizika pojištění zahrnuje. Standardně pojistění nemovitosti pokrývá riziko živelného nebezpečí (povodeň, záplava, vichřice včetně tornáda, krupobití, tíha a tlak sněhu). Obsahuje vámi vybraná pojistka i vandalismus? Zkontrolujte to.