Když si vybíráte ojeté auto, je dobré vědět, jaký příběh ukrývá, tedy zjistit si jeho historii. K prověření vozidla vám stačí zadat jeho VIN (vehicle identification number) na Cebia.com a ihned se dozvíte, jaké informace jsou k dispozici. V placené části pak naleznete všechny dostupné údaje, jako jsou záznamy najetých kilometrů, záznamy o poškození, fotografie nebo historie inzerce. Navíc hned online uvidíte ocenění vozidla. Tak máte jistotu, že vůz není nabízen za podezřele nízkou (nebo naopak zbytečně přepálenou) cenu. 

Stáčení tachometru

Jedná se o nejrozšířenější podvod nepoctivých prodejců ojetých vozidel – až třetina vozidel na českém trhu má stočený tachometr. Samotné stočení tachometru je totiž technicky jednoduché a má velký dopad na cenu auta. Vozidla se běžně stáčejí o desetitisíce, ale i statisíce kilometrů a jejich cena tím rázem stoupá o desítky tisíc korun.

Stočený tachometr laik většinou nepozná a pro podvodníky je tak stáčení kilometrů velmi výnosný byznys. Řešení je přitom jednoduché – stačí zadat VIN na Cebia.com a v režimu online získáte historické záznamy o vývoji stavu tachometru. Ty vám napoví, zda se s ním manipulovalo či nikoliv.

Zatajené poškození vozu

Zhruba 20 % ojetin dovezených ze zahraničí je po havárii a prodejci je nabízejí jako nehavarované. Pokud vozidlo absolvovalo větší havárii nebo tzv. totální škodu, může mít i po opravě špatné jízdní vlastnosti nebo být dokonce nebezpečné. V systému společnosti Cebia se dozvíte, zda vozidlo prodělalo havárii a detailní informace k ní, jako datum události, stav tachometru, rozsah poškození, výše škody nebo fotografie vozu.

Další důležité informace z historie vozidla

Spolu s prověřením nájezdu kilometrů a záznamy o poškození se dozvíte řadu dalších podstatných informací o vozidle:

  • stáří a původ vozidla
  • kontrola odcizení
  • kontrola financování
  • provozování vozu jako taxi
  • detailní informace o výbavě vozidla
  • svolávací akce
  • fotky a inzerce

Prověřte také exekuce

V současné době eviduje Exekutorská komora ČR více než 4 miliony exekucí. Pokud kupujete auto od soukromé osoby, prověřte si, zda na prodávajícího není vedena exekuce. Pokud koupíte auto od osoby v exekuci, pak o něj můžete velmi rychle přijít – a obvykle zcela bez náhrady. Nezapomeňte si proto prodávajícího předem prověřit na kontrole exekucí. Prodávajícího tu snadno vyhledáte podle jména, rodného čísla nebo IČO.

Slyšíte o společnosti Cebia poprvé? Firma  působí na trhu již více než 30 let a disponuje největší databází záznamů o ojetých vozidlech v ČR. Záznamy pochází ze 32 zemí od více než 2 000 partnerů z řad výrobců, pojišťoven, servisů, finančních společností a dalších automotive partnerů. 

Kupní smlouva při nákupu vozidla

Kupní smlouva je klíčový dokument, který potvrzuje, že jste se stali vlastníkem vozidla. Předem si ujasněte všechny podrobnosti týkající se platby a předání. Přestože se to může zdát jako samozřejmost, měli byste si pečlivě přečíst celý dokument, než jej podepíšete. Zde je několik klíčových aspektů, na které byste si měli dát pozor:

  1. Shoda údajů: Ověřte, zda se všechny informace o vozidle ve smlouvě shodují s realitou. To zahrnující značku, model, rok výroby, VIN (výrobní číslo), počet najetých kilometrů, atd.
  2. Cena: Ověřte, že cena uvedená ve smlouvě je ta, na které jste se dohodli. V smlouvě by měla být také uvedena metoda platby a termín, kdy je třeba platbu provést.
  3. Právní stav vozidla: Ujistěte se, že vozidlo není zatížené žádnými právními závazky, jako je leasing, úvěr nebo jakýkoliv dluh.
  4. Podmínky pro předání vozidla: Datum a místo předání by mělo být jasně uvedeno ve smlouvě, stejně jako jakýkoliv jiný detail týkající se předání.
  5. Možné sankce: Věnujte pozornost jakýmkoli pokutám nebo sankcím, které by mohly být uplatněny, pokud by smlouva nebyla dodržena.
  6. Záruka a servis: Pokud je k vozidlu připojena záruka nebo servis, mělo by to být jasně uvedeno ve smlouvě.
  7. Stav vozidla: Kupní smlouva by měla obsahovat jasné ustanovení o tom, v jakém stavu se vozidlo nachází a jakým případným vadám nebo poruchám je prodávající vědom.
  8. Zmocnění: Pokud prodávající není skutečným vlastníkem vozidla, měl by mít platné zmocnění k prodeji od skutečného vlastníka.

Vždy si nechte čas na přečtení smlouvy a nenechte se spěchat. Je také dobrý nápad poradit se s právníkem, pokud si nejste jistí některými aspekty smlouvy. Kupní smlouva je právně závazná, takže její podepsání by mělo být krokem, který podniknete až po důkladné kontrole a s plným porozuměním všech jejích částí.

Tip na závěr

Při nákupu vozidla je důležité nezapomenout na klíčový krok, kterým je sjednání povinného ručení. Jízda nepojištěným automobilem je nejen protizákonná, ale také vystavuje vlastníka vozidla finančnímu riziku v případě nehody. Vždy se ujistěte, že povinné ručení je sjednáno co nejdříve po zakoupení vozidla, abyste mohli bezpečně a legálně využívat svůj nový dopravní prostředek.