Pokud plánujeme zimní dovolenou v Itálii, nezapomeňte na to, že každý lyžař nebo snowboardista na sjezdovce musí mít sjednané pojištění odpovědnosti. Navíc tu platí zákaz lyžování po požití alkoholického nápoje. Bombardinem se tak na sjezdovce zahřejete pouze v případě, že už neplánujete sjíždět svah.

K zakoupenému skipasu v Itálii potřebujete potvrzení o pojištění odpovědnosti za škody způsobené někomu jinému a helmu pro děti do 18 let. Kromě toho byste neměli zapomenout na kvalitní cestovní pojištění, které je v podstatě nutností. 

Sjednat si pojištění odpovědnosti není žádná věda a zvládnete to během pár minut. Navíc stojí jen několik desítek korun měsíčně,“ říká Martin Ždímal, výkonný ředitel společnosti RIXO.

Krátkodobé varianty pojištění odpovědnosti 

Pojištění odpovědnosti si v podstatě vždy pojistíte s kvalitním cestovní pojištěním. Bude vám platit stejnou dobu, na kterou si cestovní pojištění sjednáváte. Vedle toho nabízí italská zimní střediska možnost sjednat si pojištění přímo na sjezdovce při koupi skipasu. 

Dlouhodobé varianty pojištění odpovědnosti 

Pokud máte sjednané pojištění majetku/domácnosti, zkontrolujte si, zda již nemáte odpovědnost sjednanou tam. V tom případě již nemusíte před cestou do Itálie nic řešit, protože jste pojištěni v rámci jiné pojistky. Potvrzení o tom, že pojištění odpovědnosti máte sjednané, si však nezapomeňte vzít s sebou,“ vysvětluje Martin Ždímal.

Vedle toho si můžete pojištění odpovědnosti sjednat i samostatně. Platí celý rok a ochrání vás nejen na sjezdovkách v Itálii. Pojištění odpovědnosti kryje všechny škody, které způsobíte vy, vaše děti nebo např. pes někomu jinému. Hradí nejen škody na majetku a újmu na zdraví, ale také náklady nutné k právní ochraně pojištěného.

Pokud pojištění nebudete mít, hrozí vám pokuta až 150 euro. Kromě toho se samozřejmě vystavujete nebezpečí, že pokud někoho na sjezdovce zraníte, bude po vás dotyčný chtít s největší pravděpodobností odškodné. A to se může vyšplhat klidně na několik milionů korun. Velký problém budete mít taky v případě, že po nehodě s jiným lyžařem budete mít v krvi alkohol. 

Jaká rizika by mělo cestovní pojištění na hory krýt? Která připojištění z naší zkušenosti doporučujeme? Má smysl se pojistit na hory v Česku? To vám zodpovíme ve článku Cestovní pojištění na hory.

Takhle vypadá potvrzení o sjednání pojištění odpovědnosti, které musíte mít při pobytu na sjezdovce v Itálii u sebe.