Havarijní pojištění má sjednané zhruba třetina českých řidičů. Zbylé motoristy často odrazuje cena. Proto se podíváme na to, jak ji snížit a zbytečně nepřeplácet. Havarijko vám v případě bouračky nebo krádeže totiž může ušetřit i statisíce.

Proč má smysl uzavřít havarijní pojištění?

Na rozdíl od povinného ručení, jehož sjednání vám ukládá zákon, je investice do havarijka čistě dobrovolná. My vám ji jednoznačně doporučujeme. Příliš často jsme svědky toho, že řidiči špatně chápou smysl povinného ručení (a mylně očekávají, že jim v případě pojistné události zaplatí škodu i na jejich vlastním vozu).

Havarijní pojištění oceníte v případě autonehody, odcizení vozidla, vandalismu, živelné pohromy, střetu se zvěří a poškození zvířetem. Pro více detailů si přečtěte článek Proč mít havarijní pojištění.

Jak ušetřit za havarijní pojištění

Chápete význam i benefity havarijka, ale jeho cena je za hranicí vašeho komfortu? Přinášíme vám 6 tipů, jak jeho cenu stlačit (ale zachovat si jeho optimální rozsah).

1.   Sjednejte pojištění online

V online světě dnes nakupujeme běžně, ať jde o potraviny, oblečení nebo letenky. Ani v případě pojištění není potřeba chodit na pobočku. Kromě času ušetříte také peníze, protože pojišťovny vaši samostatnost odměňují slevou. I ony si totiž uvědomují, že šetříte energii jejich zaměstnanců, kteří by s vámi pojistku řešili v osobním kontaktu. Spolehněte se tedy na svůj internetový prohlížeč.

2.   Srovnejte si nabídky několika pojišťoven

Máte preferovanou, osvědčenou pojišťovnu? Podívejte se na její podmínky a služby, ale nebraňte se ani konkurenci. Trpělivost v prvním oťukání trhu vám může ušetřit i tisíce ročně. Neznamená to ovšem, že musíte brouzdat po webech desítek společností.

Na rixo.cz vám zdarma srovnáme ty nejvýhodnější nabídky havarijního pojištění do pár vteřin. K dispozici vám jsou také naši specialisté , kteří vám zodpoví případné dotazy a pomůžou nastavit havarijko přesně podle vašich představ.

3. Sjednejte havarijní pojištění společně s povinným ručením

Využijte výhodných nabídek povinného ručení s havarijkem. Kromě slevy v podobě bonusu, který se vztahuje i na havarijko, dostanete další slevu za sjednání obou pojištění zároveň.

4. Vyberte si jen některé rizika

Havarijní pojištění existuje v komplexní variantě allrisk, která pokrývá všechna rizika, které si v souvislosti se škodou na vašem autě nebo motorce umíte představit (tedy škody způsobené autonehodou, odcizením, vandalismem nebo živly, střetem se zvěří a poškození zvířetem). Na druhou stranu, ne pro všechny je tato maximální varianta nejvhodnější.

Proto bude efektivnější, když si pojmenujete (a pojistíte) rizika, která vám hrozí s vyšší pravděpodobností. Nejvíc záleží na tom, kde bydlíte a kde se s autem běžně pohybujete. Bydlíte ve městě a parkujete na rušné ulici? Pak se vaše auto může stát cílem vandalismu nebo kroupové nálože snadněji než v případě, že parkujete ve vlastní garáži. Žijete na samotě u lesa? Pak určitě nezapomeňte na srážku se zvěří a poškození zvířetem.

Nejste si jistí, jak svou situaci vyhodnotit? Nebojte se, naši specialisté vám vždy rádi poradí.

5. Nastavte si vhodnou spoluúčast

Zatímco řadu vstupů pro stanovení výše havarijního pojištění ovlivnit nedokážete, výši spoluúčasti na havarijku si určujete sami. Mezi spoluúčastí a pojistkou platí nepřímá úměra:  čím vyšší spoluúčast jste v případě patálii ochotni zaplatit, tím nižší bude cena pojistky. Jak nastavit vhodnou spoluúčast? Podívejte se na náš článek Spoluúčast na havarijním pojištění.

6. Každý rok aktualizujte pojistnou smlouvu

Klesá výše vaší pojistky společně s hodnotou vašeho auta? Až na výjimky vám ji pojišťovna automaticky zlevňovat nebude. Je na vás, abyste pojistnou smlouvu jednou ročně zkontrolovali (a nechali si pojistku zlevnit). Pokud havarijní pojištění řešíte s námi, nemusíte na nic myslet: upozorníme vás tři měsíce před výročím vaší smlouvy a navrhneme vám, která nabídka je pro vás aktuálně nejvýhodnější.