Třesete se nedočkavostí, jen co za oknem proletí první sněhová vločka. Milujete lyže, snowboard, běžky, sněžnice nebo skialpy. A nevystačíte si s českými horami, táhne vás to výš a dál.

Poznáváte se? Pak sami nejlépe víte, že se během dní plných kyslíku neobejdete bez kvalitního pojištění. Bez něj vás totiž případný zásah horské služby nebo transport vrtulníkem může přijít na stovky tisíc. Proto se podíváme na to, jaké cestovní pojištění na hory vybrat.

Jaká rizika by mělo cestovní pojištění na hory krýt?

  • Pojištění léčebných výloh. Z něj jsou hrazeny např. náklady na ošetření, pobyt v nemocnici, zubní ošetření, transport do nemocnice a v určitých případech i transport zpět do ČR.
  • Pojištění odpovědnosti za škodu. Protože újmu můžete jinému turistovi snadno způsobit i vy sami. Zdravotní pojišťovna bude požadovat úhradu nákladů na léčení a  záchranáři peníze za zásah. Poškozený se v případě následků může domáhat náhrady ušlého zisku. Skutečně nejde o žádný nadstandard, naopak. V Itálii je pojištění odpovědnosti za škodu od 1. ledna 2022 povinné pro všechny lyžaře i snowboardisty. Zákonnou povinností jsou také ochranné helmy pro děti.

Příslušníci italské police vás mohou zkontrolovat přímo na sjezdovce a případné nedostatky potrestat pokutou do výše 150 eur. Neriskujte zbytečný flastr a pojistěte se. Za ušetřená eura si radši dejte pizzu a bombardino (to až po skončení lyžovačky).

Takhle vypadá potvrzení o sjednání pojištění odpovědnosti, které musíte mít při pobytu na sjezdovce v Itálii u sebe.
  • Připojištění rizikových a extrémních sportů – absolutní nezbytnost, pokud holdujete skialpinismu, freeridu mimo sjezdovky nebo ledovcové turistice. Vždy věnujte pozornost tomu, jak vámi vybraná pojišťovna sporty kategorizuje. Možná vás překvapí, že u některých pojišťoven spadá mezi rizikové sporty i hokej.

Ze zkušeností doporučujeme tato připojištění:

  • Úrazové připojištění – základní cestovní pojištění zahrnuje léčbu, ale nekryje vás v případě trvalých následků úrazu a smrti úrazem. Proto se vyplatí investovat do úrazového připojištění. Nevinná jízda se během sekundy umí proměnit v tragédii (vzpomeňme si na legendárního závodníka Michaela Schumachera), která má zdrcující následky pro celou rodinu i po finanční stránce.
  • Rozšířené asistenční služby –  s vyhledáním vhodného zdravotnického zařízení vám pomůže i základní asistenční služba. Rozšířené služby navíc zahrnují třeba překladatelské služby či náhradní ubytování a vůz.

Samozřejmě můžete zvážit i připojištění zavazadel (zejména v případě, že máte drahé sportovní vybavení) nebo riziko onemocnění nemocí covid-19 (v závislosti na aktuální situaci v dané destinaci, kam míříte). V našem srovnávači cestovního pojištění si snadno zakliknete své preference.

Mezi možnosti připojištění patří pojištění zavazadel, rizikové sporty, zimní sporty, nebo pojištění asistence k vozidlu.

Krytí rizik spojených se zimními sporty

Cítíte se na svahu sebejistě? Rizika spjaté se zimními radovánkami nepodceňujte, i když se považujete za zdatného a trénovaného sportovce. Do maléru vás může dostat neupravená sjezdovka, bílá tma nebo ledová námraza. Nebezpečí zkrátka číhá na každém rohu a zdravý respekt k horám je určitě na místě.

Kolik stojí cestovní pojištění na hory?

Cena se liší podle cíle vaší cesty, délky pobytu a rozsahu pojistného krytí. V každém případě platí, že investice v řádu stokorun na osobu vám může ušetřit milionové výdaje, které provázejí nečekané a komplikované situace.

Přesnou cenu a srovnání těch nejlepších nabídek vám ukáže náš srovnávač cestovního pojištění

Jak tedy vybrat cestovní pojištění na hory?

Jaké pojištění z široké nabídky na českém trhu vybrat? Základní orientaci vám poskytnou následující kritéria:

Nešetřete na limitu léčebných výloh

Za nutné minimum se v kontextu cestovního pojištění většinou považuje částka 2 miliony Kč (na osobu), ale u dovolené na horách by mělo být plnění vyšší. Komplikovaná zlomenina vyjde až na půl milionu korun, úraz hlavy na dvojnásobek. Mezi nabídkami tedy volte ty s vyššími hodnotami (zvlášť v případě, že se chystáte do zemí s drahou zdravotní péčí, např. do Švýcarska). 

Proto vám doporučujeme zvolit pojištění léčebných výloh ve výši minimálně 5 milionů Kč. A stejný limit pro odpovědnost za škodu.

Zkontrolujte, jestli vaše plánované aktivity nejsou ve výlukách

Alfou a omegou jsou vaše plánované sportovní aktivity. Překročíte výšku 3500 m.n.m.? Jezdíte i mimo sjezdovku a vyznačené trasy? Chcete se na snowboardu vyblbnout v U-rampě? Zjistěte, do jaké kategorie sportů spadáte (zimní, rizikové, nepojistitelné). Zpozorněte zvlášť v případě, kdy se spoléháte na své pojištění ke kartě, které se nemusí vztahovat na všechna dobrodružství, co máte v plánu. 

Speciality pro fajnšmekry: lifestyle asistence, drinky na svahu i pojištění pro mazlíčky

Nejlepší pojištění je to, co ušijete na míru sobě (nebo si s jeho spíchnutím necháte pomoct od našich specialistů). Každý z nás má totiž odlišné potřeby i postoj k riziku. Vybrali jsme několik bonusových služeb, které vám umožní veškeré starosti hodit za hlavu.

Třeba AXA nabízí připojištění Autoasistence na cestách. Pokud se vám porouchá auto (naložené k prasknutí věcmi), ušetříte si s asistencí slušné nervy. Připojištění se vztahuje na automobil do stáří 15 let a týká se i cest po ČR. Zajistí vám nezbytný odtah a opravu na místě nebo v autoservisu. V případě vážné poruchy, kdy auto není možné opravit do pěti pracovních dnů, vám AXA dopraví nepojízdné auto zpět do ČR.

Další netradičním připojištěním od stejné pojišťovny je připojištění Drink povolen. Právě alkohol v krvi u pojistné události totiž může spadat mezi výluky, kvůli které pojišťovna pojistné plnění krátí nebo odmítá vyplatit. Připojištění vám dovolí si dát na svahu pivo, víno nebo jiný alkoholický nápoj s vědomím, že případné léčení úrazu vám pojišťovna uhradí. To platí až do 0,8 promile alkoholu v krvi, což přibližně odpovídá zhruba čtyřem pivům či panákům.

Neradi se probíráte nabídkami hotelů, řešíte spoje do cílové destinace, honíte rezervace do populárních restauracích? Součástí balíčku Excelent od AXA je také služba Lifestyle asistence. Profesionální agenti vám zajistí ubytování, nákup jízdenek nebo letenek, pronájem auta nebo rezervaci ve vytouženém podniku. Službu můžete využívat už před zahájením cesty. 

Berete na hory i pejska? Pojistit můžete i jeho. Užijte si hrátky ve sněhu s jistotou, že případná návštěva veteriny v zahraničí vás nezruinuje. Pojištění mazlíčků si nově můžete srovnat i u nás na rixo.cz.

Má smysl se pojistit na hory v Česku? 

Rozhodně. Na české hory je dobré mít pojištění odpovědnosti, které umíme sjednat samostatně i v rámci pojištění domácnosti. Zvažte, jestli výlet na hory také není dobrým impulsem pro sjednání životního pojištění, které vás kryje nejen na sjezdovce.

Co cestovní pojištění na hory nepojistí?

Existují sporty, proti kterým vás pojistka neochrání, protože se na ně pojišťovny obvykle dívají jako na hazard se životem, například:

  • sjezd kopce na sněžném skútru
  • skoky a lety na lyžích
  • slézání vodních a ledových vodopádů
  • heliskiing (vysazení na vrcholku hory vrtulníkem a následný sjezd)
  • skikros

Věnujte pozornost podmínkám vámi vybrané pojišťovny a jejímu zařazení sportů mezi zimní, rizikové. extrémní a nepojistitelné sporty.