Máte kočku, nebo vám jich doma běhá dokonce hned několik? Pak už asi víte, že život s kočkou přináší spoustu radostí, ale občas i nějaké ty starosti. Neřekne vám, co ji kde bolí nebo proč najednou nejeví zájem o svou oblíbenou kapsičku. A i takové obyčejné vyšetření žaludečních potíží vás u veterináře může přijít na tisíce korun. V jakých případech vám může pomoci pojištění kočky a proč byste ho pro svou malou šelmu měli sjednat?

1. důvod: Ušetří vám peníze při návštěvě veteriny

Pojištění mazlíčka jednoznačně oceníte v případě, že se vaše kočka poranila nebo onemocněla. Nezáleží na tom, jestli se poprala se psem vašeho souseda, přiotrávila se nebo dostala “kočičí rýmu” – pojištění vás před úhradou plné ceny ošetření ochrání. Počítejte ale se spoluúčastí nejčastěji ve výši tisícovky. U chronických onemocnění pak pojišťovna hradí první ošetření, a kastraci jen v případě, že je doporučená veterinářem. 

Ani u ošetření starší kočky se nemusíte bát, že byste účet museli platit ze své kapsy a pojišťovna vás nechá na holičkách. Záleží především na pojistných podmínkách konkrétní pojišťovny, obecně ale platí, že jakmile ho sjednáte, platí neomezeně. Celých devět životů pojistit nejde, ale jeden určitě. Jen musíte kočku pojistit předtím, než dosáhne věku 8 let. Nehraje roli, jestli má průkaz původu nebo jste ji zachránili z ulice. Pokud jste zrovna kotě nepořídili z registrovaného chovu, stačí jen doložit zprávu z veterinární kontroly, že je kočka v pořádku. 

2. důvod: Pojištění pokryje i napáchané škody

Pokud nemáte pojištění odpovědnosti, které obsahuje i pojištění odpovědnosti za zvíře, bude se vám pojištění odpovědnosti za škodu v pojištění mazlíčka hodit. A to především v případě, že vaše kočka není čistě “bytová”, ale necháte ji i proběhnout se venku. Třeba právě proto, že by mohla zranit cizího mazlíčka nebo rovnou chovný či výstavní kousek – taková kočka může mít hodnotu dosahující i vyšších desetitisíců korun.

Když kočka chce, může zničit takřka cokoliv. A pokud se cítí být ohrožená, dokáže zranit i člověka. I jediné škrábnutí do lidského oka může mít vážné následky, někdy i trvalé. Právě proto limity pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zvířetem dosahují u pojištění mazlíčka až 2 milionů korun. U pojištění občanské odpovědnosti s připojištěním pro mazlíčka je běžným doporučovaným limitem 5 milionů korun. 

3. důvod: Pomůže, když se kočka zaběhne

Možná vaše kočka občas vyrazí “na procházku” a zase se pokaždé vrátí. Co když jí ale průzkum okolí trvá déle než obvykle a musíte ji začít hledat? Pojištění mazlíčka může hradit i náklady na hledání ztracené kočky. Možná budete muset zaplatit inzerci, odměnu pro nálezce nebo výdaje nálezce spojené s dočasným opatrováním zvířete. To vše pojištění zahrnuje. Někomu se vaše kočka zalíbila natolik, že si ji přivlastnil? Pojištění pomůže i s pátráním po odcizeném mazlíčkovi. 

Pojišťovna vyplatí plnění v případě, že se pojištěné zvíře nenajde nebo samo nevrátí do 2 měsíců od nahlášení jeho ztráty nebo odcizení. Pozor, ztrátu musíte nahlásit u obecního úřadu nebo policie, pouhý příspěvek ve facebookové skupině vaší obce nestačí. 

4. důvod: O kočku bude postaráno kdykoliv

Co když budete s akutním zdravotním problémem ležet v nemocnici a nebudete moci se o kočku starat? Pojišťovna uhradí i náklady na péči jiné osoby. Pokud nemáte možnost zajistit hlídání u rodiny nebo kamaráda, je tu pro vás například profesionální kočičí hlídač nebo kočičí chůva (ano, takové povolání skutečně existuje!), případně dokonce i kočičí hotel

Profesionální služby samozřejmě něco stojí, ale díky pojištění všechny náklady za hlídání nepůjdou za vámi. Nebojte se, že krytí nebude stačit. V nabídkách pojišťoven můžete narazit na pojistný limit třeba i ve výši 7 000 korun. A to v kočičím hotelu bohatě vystačí i na několikatýdenní pobyt.

5. důvod: Provází kočku až za duhový most

Pro majitele mazlíčka může být jeho smrt stejně těžká jako úmrtí člena rodiny. Kočky sice mají podle známého pořekadla 9 životů, ale obvykle se nedožívají více než 16 let. I s posledním loučením se tedy jednou budete muset smířit. Pojištění smrti je v rámci pojištění mazlíčků volitelným pojištěním. Nechcete na takovou událost ani pomyslet? Nemusíte si ho sjednávat. Pokud ale bez kočičího předení nemůžete být ani minutu a rovnou si budete chtít pořídit dalšího čtyřnohého člena rodiny, může vám to pojištění ulehčit. 

Pojištění se vztahuje na případy uhynutí nebo utracení na základě rozhodnutí veterináře v důsledku nemoci nebo úrazu. V případě smrti následkem nemoci je plnění obvykle vypláceno jen do určitého věku zvířete. Pokud je ale příčinou úraz, na věku zvířete nezáleží. Plnění v závislosti na sjednaném pojištění může dosáhnout až 10 000 korun.

Kolik stojí pojištění kočky

U pojištění domácích mazlíčků obecně výši pojistného ovlivňuje druh a věk zvířat. Především ale cena pojištění závisí na vybraných rizicích a výši pojistných limitů. Za pojištění kočky zaplatíte nižší stovky korun za měsíc. Nejrobustnější pojištění s nadstandardním krytím rizik vás nebude stát víc než pětistovku měsíčně. Před návštěvou veterináře pak může být vaše peněženka úplně v klidu. Myslíte si, že se vám taková investice nevyplatí? Podívejte se, kolik může ošetření stát.

Chcete vědět, kolik by stálo pojištění v případě vašeho mazlíka? Není nic jednoduššího, než si pojistku online srovnat. A pokud vás zaujme, rovnou si ji i sjednat. Packu na to!