Stačí jeden vymrštěný kamínek z vozovky a vaše čelní sklo může být rázem na odpis. Víte, že ale můžete pojistit i jiná skla svého vozidla a vaše pojištění skel vůbec nemusí mít žádný limit? Poradíme, jak na správný výběr pojištění skel, ať už si sjednáváte povinné ručení nebo havarijní pojištění. 

Pojištění skel najdete v nabídce připojištění k povinnému ručení i v havarijním pojištění. Na co byste měli dávat pozor, než si pojištění sjednáte, a co překvapivého se můžete dočíst v pojistných podmínkách? Se všemi detaily pojištění skel vás seznámíme – pojďme na to pěkně popořádku. 

Co byste měli vědět o pojištění skel? 

Na pojištění skel k autopojištění myslí početná část řidičů a jedná se tak o jedno z nejčastěji sjednávaných připojištění. Minimálně jednou za život se totiž většina motoristů s poškozením skla setká. A to zpravidla na dálnici, kde stačí, aby se od kola jednoho vozidla odrazil miniaturní kamínek, který si to namíří přímo do vašeho čelního skla. 

Pojištění skel se řadí mezi připojištění, nebudete moci ho tedy sjednat samostatně, ale jen s vaším povinným ručením nebo havarijkem. A proč byste ho měli mít? Ochrání vaši kapsu proti škodám na čelním a zadním skle, zároveň může zahrnovat také boční skla i prosklená střešní okna nebo panoramatické střechy. Ačkoliv čelní skla jsou nejčastější obětí poškození, i další skla mohou při neštěstí vzít za své. Třeba v důsledku havárie, vandalismu, poškození vozidla zvířetem nebo živelní katastrofy, jako je třeba vichřice nebo krupobití. Proti všem těmto rizikům vám kvalitní pojištění dokáže poskytnout ochranu. 

Sjednání pojištění skel má ještě jednu podstatnou výhodu. Pokud by vás nějaká nešťastná událost s následkem poškození skla potkala, při uplatnění nároku z pojištění skel nepřijdete o své dlouholeté bonusy. Škody hrazené z pojištění skel se nepovažují za následek zaviněné události, vaše povinné ručení se vám tedy v dalších letech nezdraží. 

Na co myslet při sjednání pojistky? Na limit!

Nejdůležitějším a nejčastěji opravovaným sklem je to čelní. Rozhodně tedy věnujte pozornost hlavně jemu. U pojištění čelního skla si můžete vybrat limit od 5 000 korun, s nímž opravu či výměnu hravě pokryjí majitelé vozidel s “klasickými” skly bez vyhřívání a dalších funkcí. Pokud ovšem máte nové auto překypující moderními technologiemi nebo dražší model s panoramatickou střechou, můžete přijít na to, že taková částka by na opravu nebo dokonce výměnu skla nevystačila. Pozor dávejte i na omezení plnění, které by do limitu počítalo všechny pojistné události v průběhu roku. Ideálně by měl limit pokrývat vždy jen konkrétní jednotlivou škodu. 

Limit si naštěstí můžete nastavit při sjednávání pojištění až do 100 000 korun, případně využít i pojištění zcela bez limitu. Tato varianta s sebou sice přináší mírně vyšší cenu, ale v servisu se nebudete muset trápit s tím, zda vám pojišťovna bude moci celou opravu proplatit. 

Kromě čelního skla může (ale nemusí) základní nabídka pojištění skel zahrnovat i boční, zadní nebo střešní okna. Zkontrolujte si proto rozsah pojištění a případně si další skla připojistěte podle svého přání. 

Tip RIXO.cz: Před sjednáním pojištění se podívejte, kolik stojí celková výměna skel vašeho automobilu v profesionálním servisu, tedy kolik činí součet nákladů za materiál a práci. Dojdete tak k odpovídajícímu limitu pojistného plnění přesně pro vás! 


Nevíte si s pojištěním skel rady? Srovnejte si povinné ručení nebo havarijní pojištění na RIXO.cz a my vám limit na základě technických údajů vozidla navrhneme. Stačí jen zadat registrační značku vozu, pár údajů o vás a nabídky pojištění najdeme cobydup. 


Oprava, nebo výměna? Pojišťovna neuhradí vše jen tak

Pojištění je tu pro situace, které jsou vždy vyjmenované v pojistných podmínkách. Dobře si tedy před sjednáním pojištění přečtete, co podepisujete. Neměla by vás pak překvapit třeba informace, že výměnu skla pojišťovna neuhradí, dokud to skutečně není nutné

Je možné sklo navrátit do původního stavu nekomplikovanou opravou nebo máte na autoskle škrábanec, který nijak neohrožuje bezpečnost provozu? Pak vám pojišťovna výměnu neproplatí, vše totiž záleží na posouzení konkrétního poškození pojišťovnou. Pokud je možné dosáhnout nápravy scelením skla, bude pojišťovna takovou variantu upřednostňovat před výměnou. Ale nebojte, výměnu skla s obrovským “pavoukem” přes celé zorné pole řidiče pojišťovna rozhodně rozporovat nebude. 

Při řešení pojistné události s pojišťovnou také můžete narazit na podmínku opravy nebo výměny skla ve smluvním či partnerském servisu. Ty zpravidla vždy naleznete na webových stránkách pojišťovny. Pokud byste si místo pojišťovnou doporučeného servisu zařídili opravu “na vlastní pěst”, úhrady od pojišťovny byste se nedočkali. Není to ovšem případ všech pojišťoven. Například s pojištěním skel od pojišťovny Direct vám bude stačit jen doložit doklad s cenou za opravu nebo výměnu takřka odkudkoliv.

Na co se pojištění skel nevztahuje? Prozradí to výluky

Některé pojišťovny z krytí vylučují vedlejší technologie související s čelním sklem, jako jsou například senzory nebo vnitřní zrcátka povinně měněné s celým sklem (podle manuálu výrobce). Dříve jmenovaná pojišťovna Direct nebo Pillow pojišťovna například tato omezení nemají. Výluky se u každé pojišťovny liší, rozhodně jim tedy před sjednání věnujte dostatečnou pozornost. 

Nikde však zpravidla nepochodíte s vedlejšími škodami, které vzniknou při poškození skel, jako je třeba škrábanec na laku auta. Pojišťovna nezaplatí ani drobné nedostatky na skle, které vznikají běžným opotřebením. Stejně tak se na pojistku nespoléhejte ani v případě poškození skel při nakládání nebo vykládání věcí ve vozidle.

Pojištění skel vozidla

Kolik stojí pojištění skel a jak na něm ušetřit? 

Jakou cenu máte u pojištění skel očekávat? Pokud budete od pojištění požadovat adekvátní ochranu, počítejte s ročním pojistným v rozmezí 600 až 1500 korun. Do výsledné ceny vstupuje mnoho faktorů, mezi nimiž hraje roli samozřejmě zvolený limit a rozsah pojistného krytí i nastavení spoluúčasti

Zpravidla je spoluúčast nastavená vyšší v prvních třech měsících pojištění (obvykle ve výši 30-50 % ze sjednaného limitu), ovšem i té se můžete leckde vyhnout včasnou prohlídkou vozu v pojišťovně nebo doložením fotodokumentace. Po celou dobu pojištění pak platí spoluúčast ve výši 500-1000 korun (např. u pojišťovny ČPP), případně se po prvních třech měsících spoluúčast neuplatňuje vůbec. To je třeba případ Pojišťovny VZP, Direct nebo Pillow. 

Zajímá vás, jak ceny připojištění vozidel k povinnému ručení vypadají? Představu získáte na příkladu staršího vozidla (Škoda Octavia, rok výroby 2000), jehož majitel si chce pojistit skla na základní hodnotu 5 000 Kč. Jaké cenové nabídky mu na RIXO.cz ukážeme? Podívejte se na jejich výběr. 

Modelová kalkulace povinného ručení s pojištěním skel

Direct pojišťovnaUNIQAPojišťovna VZPPillow pojišťovnaČSOB Pojišťovna
Celková roční cena POV s pojištěním skel3599 Kč3333 Kč2997 Kč2844 Kč1840 Kč
Roční cena POV bez pojištění skel2909 Kč2280 Kč2356 Kč1980 Kč1430 Kč
Limit pojistného plnění pojištění skel5000 kčbez limitu5000 Kčbez limitu5000 Kč
SpoluúčastPrvní 3 měsíce 50 %, poté bez spoluúčastiDo dodání fotodokumentace 90 %, ve smluvním servisu bez spoluúčasti, jinak 2000 KčPrvní 3 měsíce 50 %, poté bez spoluúčastiPrvní 3 měsíce 50 %, poté bez spoluúčastiPrvní 3 měsíce 50 %, poté 10 %
Roční cena pojištění skel690 Kč1053 Kč641 Kč864 Kč410 Kč
Kalkulace pojistného vychází z nabídek srovnávače RIXO.cz na základě pojistných produktů spolupracujících pojišťoven a pojistných podmínek v době publikace. 

Jak najít “to pravé” pojištění skel? 

Z předchozích odstavců vyplývá jediné. Každá pojišťovna se k pojištění skel staví jinak, což se odráží především v pojistných podmínkách produktů. Pokud nehodláte trávit dny studiem dokumentů, ale raději si jednoduše, rychle a online chcete udělat přehled o nabídkách jednotlivých pojišťoven, srovnejte si autopojištění s pojištěním skel na RIXO.cz. To nejdůležitější z podmínek uvidíte na první pohled. 

Zapamatujte si našich 5 rad, co při výběru pojištění skel sledovat.

  • Při výběru zkontrolujte, co vše pojistka kryje. Jsou pojištěná všechna skla, nebo jen čelní sklo? Doporučujeme vybrat pojištění, které zahrnuje veškerá skla. 
  • Odpovídá limit pojistného plnění vašim potřebám, respektive ceně, kterou byste za opravu a výměnu skel museli vynaložit? Věnujte mu pozornost, abyste případnou opravu či výměnu nemuseli doplácet ze svého.
  • Můžete využít pro opravy svůj nejbližší servis? Koukněte na webové stránky pojišťoven, aby vás nepřekvapilo, že kvůli opravě budete muset navštívit servis v úplně jiném kraji.
  • Za jakých podmínek vám pojišťovna odpustí spoluúčast? Můžete začít šetřit ihned po sjednání pojištění, pokud dodáte pojišťovně fotodokumentaci nebo dojedete s autem na prohlídku. 
  • Nevíte si s podmínkami rady? Než si sjednáte novou pojistku, požádejte o radu specialisty RIXO. Jsou tu pro vás 24/7 a rádi s vámi zdarma projdou výhody i nevýhody pojištění, kterým sami nerozumíte.  

Už víte, jak na kvalitní a výhodnou pojistku skel vašeho vozidla? Tak jdeme na to!