Vaše auto se může kdykoliv stát cílem nejen vandalů z řad lidí, ale i ze zvířecí říše. S kunami a dalšími “škůdci” se potýkají především lidé na vesnicích a v menších obcích obklopených přírodou, ale nebezpečí poškození vozidla jakýmkoliv zvířetem hrozí takřka komukoliv. Jak vyzrát na kunu v autě a jak vám pomůže pojištění vozidla proti poškození zvířetem? 

Se zvířaty může mít řidič potíž, dobrou zprávou ale je, že proti jakémukoliv incidentu souvisejícím se zvířetem či divokou zvěří je možné se pojistit. Rozlišujte ovšem pojištění střetu se zvěří, které vaše auto chrání v případě srážky během jízdy, a pojištění poškození zaparkovaného vozidla zvířetem. To naopak chrání vaše vozidlo před škodami způsobenými zvířetem v době, kdy ho zrovna neřídíte.  

Jaké poškození zvířetem je nejčastější? 

Mezi zvířecími vandaly jednoznačně v počtu i objemu škod kralují kuny. Tato roztomilá zvířátka sice vypadají nevinně, své o nich ale ví nejen chovatelé slepic a zahrádkáři, ale i majitelé aut, kterým se vkrádají pod kapotu. Kuny také vyhledávají úkryt i v lidských obydlích, kde demolují střešní konstrukce a neváhají okousat jakýkoliv kabel. A to je kámen úrazu i u automobilů a motocyklů. Právě překusováním kabelů elektroinstalace, brzdné nebo chladicí soustavy dělají kuny tu největší neplechu v řádu vyšších desítek tisíc korun. Často si pochutnají i na tepelné a zvukové izolaci kapoty.

A jak poznat, že se kuna zabydlela právě ve vašem autě? Na stopu vás může navést zvláštní “chrochtání” motoru, vytečení chladicí kapaliny z nádržky, porucha ostřikovačů, svítící kontrolky a samozřejmě také loužička provozních kapalin pod autem. Řádění kuny ale nemusíte dlouhou dobu zaznamenat a na to, že je s vaším autem něco špatně, přijdete až ve chvíli, kdy se pokusíte neúspěšně nastartovat.

Ne vždy musí být pachatelem zrovna kuna. Podobné potíže mohou způsobit také veverky, krysy, potkani, ostatní lasicovité šelmy nebo jiní obyvatelé lesů a polí. 

Jak předejít škodám na vozidle kvůli poškození zvířetem? 

Nezvané návštěvníky si nenechte líbit. Není lehké na ně vyzrát, ale pár účinných řešení se přece jenom najde. Výrazně menší pravděpodobnost poškození zvířetem mají garážovaná auta. Pokud tedy máte možnost auto přes noc zaparkovat do garáže, rozhodně toho využijte. Ovšem zvídavé kuny bez problému prolezou i malými skulinkami ve dveřích či větracích mřížích. Bezpečí vašemu autu poskytnou jen průduchy menší než 5 centimetrů.

Když už s kunou máte co do činění, využijte pomocníka v podobě odpuzovače. K dostání jsou běžně odpuzovače pachové a ultrazvukové. Oba typy jsou účinné a lze je i kombinovat, pokud chcete kuně skutečně zkazit chuť na vaše kabely.

Pachové odpuzovače fungují podobně jako repelent a také často obsahují stejné látky, které se používají pro odpuzování krtků nebo hmyzu. Silný zápach kuny odradí. Myslete ale na to, že spreje, tyčinky nebo napuštěné destičky nevydrží působit věčně. Některé působí měsíc, jiné zase půl roku. Nezapomeňte tedy podle instrukcí výrobce včas pachový odpuzovač vyměnit. Sprej nebo 1 balení pachových tyčinek vás vyjde zhruba na 300-500 Kč

Na jiném principu fungují ultrazvukové odpuzovače, jejichž zvukový signál je pro kuny a hlodavce velmi nepříjemný. Naštěstí frekvence ultrazvukového vlnění je pro člověka neslyšitelná, tudíž se nemusíte obávat žádného rušení. Ultrazvukový odpuzovač je bezpečný pro člověka a zpravidla se při umístění do auta nemusíte bát o vyplašení domácích mazlíčků. Psi a kočky ultrazvukové frekvence slyší, ale naštěstí se vlny nenesou daleko, takže se této možnosti nemusíte ani s mazlíčkem vzdávat. Zařízení vás vyjde na 1000-1300 Kč

Kuna v autě: Poškození zvířetem

Co je pojištění poškození zaparkovaného vozidla zvířetem

Pojištění poškození vozidla zvířetem nabízí pojišťovny běžně jako připojištění k povinnému ručení a také jako součást havarijního pojištění. U každé pojišťovny se nicméně může lišit rozsah pojistného krytí. Někdy může být pojištěno poškození pouze v prostoru motoru, kde se škody především způsobené kunou objevují nejčastěji. Jinde zase může být v pojištění obsažena také celá karosérie i interiér, jako například rozdrápané sedačky. U některých pojišťoven navíc může být pojištění zaparkovaného vozidla zvířetem zahrnuto společně s pojištěním srážky se zvěří do jednoho “pojištění poškození zvířetem”.

Pojištění poškození zvířetem v prostoru motoru i na karoserii kryjí například pojišťovny Uniqa a Allianz. Naproti tomu pokud vás zajímá pouze pojištění poškození kabeláže v prostoru motoru, pomůže vám pojištění od PVZP nebo ČPP, které kryje překousání kabelů v rámci pojištění přírodních rizik. Nezapomeňte ale na prostudování výluk z pojištění. Někdy jsou totiž z krytí vyloučené následky škod (např. zkrat), které vznikly až v důsledku samotného překousání kabelů. 

Jak pomůže pojištění poškození zaparkovaného vozidla zvířetem

Sjednání pojištění poškození zaparkovaného vozidla zvířetem zajišťuje, že při pojistné události pojišťovna uhradí škody až do smluvně určeného limitu. Výše plnění, které dostanete od pojišťovny, se řídí cenou opravy poškozených součástí motoru v autoservisu, případně cenou součástek, pokud auto opravujete svépomocí. Limit, na který pojištění sjednáte, záleží na vás. Některé pojišťovny, zejména u havarijního pojištění, nabízí i limit ve výši hodnoty celého vozidla. Zpravidla si ale limit tohoto připojištění u povinného ručení můžete stanovit sami podle vašich potřeb, od 10 tisíc korun až po hodnotu celého vozidla. 

U některých pojišťoven počítejte také se spoluúčastí. Například u ČPP je spoluúčast nastavena na 10 % z celkové výše škody, u mnoha dalších pojišťoven se ale spoluúčasti vyhnete, a to zpravidla po nafocení či prohlídce vozidla

Kolik stojí pojištění poškození zaparkovaného vozidla zvířetem

Pojištění poškození zaparkovaného vozidla zvířetem patří mezi vyhledávaná připojištění k povinnému ručení, stejně jako pojištění skel nebo pojištění srážky se zvěří. To je navíc u některých pojišťoven v nabídkách zahrnuto společně s poškozením vozidla zvířetem. Na kolik vás vyjde? Podívejte se na orientační kalkulaci pro starší vozidlo v hodnotě 50 000 Kč. 

UniqaPVZPČPP
Limity povinného ručení (škody na majetku/zdraví)150/150 mil. Kč150/150 mil. Kč100/100 mil. Kč
Pojištění poškození zaparkovaného vozidla zvířetem (limit)50 000 Kč50 000 Kč50 000 Kč
Pojištění srážky se zvěří (limit)50 000 Kč50 000 Kč
Spoluúčast0 Kč při opravě ve smluvním servisu, jinak 2 000 Kč; do provedení fotodokumentace spoluúčast 90 %0 Kč při provedení prohlídky10 %
AsistenceZákladníZákladníRozšířená
Cena připojištění ročně885 Kč359 Kč360 Kč
Celková cena pojištění ročně3 382 Kč3 677 Kč3 520 Kč
Kalkulace vychází z nabídek partnerských pojišťoven srovnávače RIXO.cz v době publikace. 

Chcete si své povinné ručení rozšířit o pojištění poškození vozidla zvířetem? Stačí jen zadat SPZ společně s pár dalšími údaji a do minuty si můžete prohlížet nabídky celé řady pojišťoven. Díky možnosti editace v přehledu nabídek si pak můžete zobrazit cenu povinného ručení jak s připojištěním poškození vozidla zvířetem, tak i bez něj. Stačí si jen některou z nabídek vybrat. Pojištění si s RIXO.cz sjednáte dřív, než se kuna stihne vloupat pod kapotu vašeho auta.