V nájmu dnes bydlí každý pátý Čech. Jen zlomek z nich ale ví o rizicích, která jsou s bydlením v nájmu spojená. Spoléhat se na štěstí ale není tou nejlepší strategií. Pro případ, že způsobíte škodu pronajímateli nebo sousedům, se raději pojistěte. Jak na pojištění, když žijete v nájemním bytě a v jakých situacích vám pojistka pomůže? Na to se podíváme v našem článku. 

Odpovědnost za škody na majetku v některých případech nese pronajímatel, jindy ale zase nájemce. V ideálním případě by měli být pojištěni oba, my se ale nyní budeme soustředit jen na pojištění nájemníka. I přesto, že platíte tučné nájemné, po vás totiž pronajímatel bytu za způsobené škody může (a pravděpodobně bude) požadovat náhradu. Klidně i v řádu statisíců korun. 

Jaké škody musí hradit nájemce? 

Vztah pronajímatele s nájemcem má svá pravidla. Zatímco pronajímatel poskytuje svou nemovitost k bydlení, nájemce má nejen platit nájemné, ale provádět také běžnou údržbu a drobné opravy. To znamená, že by měl čas od času zkontrolovat stav vodovodních baterií, odpadů, topení, elektrických zařízení nebo třeba pronajatého nábytku. Například náhrada škody po vytopení, které bylo způsobeno majiteli či sousedům kvůli zanedbání kontroly či výměny hadic, je tak odpovědností nájemce. A jaká oprava je drobná? Podle české legislativy taková, u níž náklady nepřesáhnou částku 1000 Kč. Celková cena ročních drobných oprav je také zastropována částkou 100 Kč na m2 podlahové plochy bytu. 

Zajímá vás výčet povinností nájemce spadajících do běžné údržby a drobných oprav, které hradí nájemce? Podívejte se na Nařízení vlády, které všechny náležitosti podrobně, ale stručně vyjmenovává. 

Odpovědnost nájemce ale běžnou údržbou nekončí. Nahradit musí také škodu způsobenou z nedbalosti nebo dokonce úmyslně. Ani škody způsobené zvířetem není radno podceňovat. Chovatelé domácích mazlíčků mají s náklady na potrhané koberce nebo poškrábané dřevěné podlahy bohaté zkušenosti. Není ale škoda jako škoda. Odpovědnost nájemce se nevztahuje na poškození, které bychom mohli popsat jako běžné opotřebení nábytku nebo jiného zařízení domácnosti. Náklady za větší opravy (tedy vše kromě drobných oprav), které nevznikly nedbalostí nebo úmyslnou činností nájemce, pak nese pronajímatel.

Proč a jak se pojistit při bydlení v nájmu 

Domácí nehoda vás možná ještě nepotkala, nevyplatí se ale spoléhat na štěstí. Ať už vás postihne prasknutí přívodní hadice a vytopení bytu nebo třeba dokonce vyhoření, za své pojištění budete v takové situaci vděční. Jaké ale vybrat? 

Pojištění občanské odpovědnosti

Takzvaná “pojistka na blbost” vás ochrání v případě, že způsobíte škodu na majetku nebo újmu na zdraví jinému člověku. Nad pojištěním odpovědnosti by neměl mávnout nikdo. Hodí se při srážce na lyžařské sjezdovce i při vytopení bytů pod vámi. Jedno pojištění navíc může krýt všechny členy vaší domácnosti a můžete tak být vždy v klidu, že vás nepřekvapí neočekávané náklady, když vaše dítě v obchodě shodí regál s ručně malovaným porcelánem. 

Při bydlení v nájmu nezapomeňte také na připojištění odpovědnosti na pronajatých věcech, mezi které mohou patřit elektrospotřebiče a jiné vybavení, které vám pronajímatel v bytě přenechal k užívání. Připojištění kryje nejen movité, ale i nemovité věci. Můžete tak být v klidu, třeba když nedopatřením poškodíte kuchyňskou linku nebo dítě rozbije prosklené dveře. Nezapomínejte na odpovídající nastavení pojistných limitů. Počítejte při sjednávání pojistky raději vždy s tím nejhorším scénářem, který by se mohl přihodit. 

Pojištění domácnosti

Pojištění odpovědnosti vám pomůže s náhradou škod, které způsobíte ostatním. Ale co škody, které se týkají vašeho majetku v bytě? Nemusíte na ně být sami, stačí mít pojištění domácnosti. To zahrnuje vámi vlastněné vybavení bytu i vaše osobní věci, jako je třeba oblečení. Pomůže vám vyrovnat se s následky vloupání, požáru, povodní a záplav nebo třeba přepětí. 


Ještě pojištění domácnosti nemáte? Stačí jen zadat pár údajů do krátkého dotazníku na RIXO.cz a my vám do minuty ukážeme nejvýhodnější aktuální nabídky pojištění domácnosti rovnou i s pojištěním občanské odpovědnosti.


Na pojištění byste neměli zanevřít, ať už jste si pronajali “holobyt”, nebo kompletně zařízenou domácnost. Při případném vloupání se totiž můžete spolehnout na to, že zloděj nebude vybírat lup podle toho, zda patří vám nebo vlastníkovi bytu. Stejně tak si nevybírají ani živly. V nouzových situacích oceníte také asistenční služby k pojištění domácnosti, které vám pomohou, když urgentní problémy nemůžete zrovna vyřešit přímo s majitelem bytu. Mezi ně mohou patřit nejen zabouchnuté klíče, ale třeba i havárie vody.

Je nutné pojistit v nájmu úplně všechno? 

Měli byste jako nájemci vzít pojištění majetku “jedním vrzem” a s domácností pojišťovat i nemovitost, tedy samotnou bytovou jednotku? Nemusíte. Pojištění nemovitosti, které kryje škody na samotné stavbě a jejích stavebních součástech, nechte na vlastníkovi bytu. V případě živelních katastrof, jako je požár, povodeň nebo záplava, úder blesku a dalších nebezpečí byste jako nájemce pojistné plnění ani nedostali.  Vždy ho totiž dostane vlastník nemovitosti podle zápisu v katastru. 

Než začnete hledat pojištění, ověřte si, že se proti rizikům souvisejícím s pronájmem bytu nepojistil majitel sám. I pronajímatel totiž může pro případ způsobení škod nájemcem sám pojištění nájemního bytu sjednat. Pojištění domácnosti a odpovědnosti se vám ale rozhodně nikdy neztratí. Nezapomínejte, že svůj osobní majetek (a svou peněženku) byste měli chránit stejně svědomitě jako majetek ostatních. A až se jednou k vašemu neštěstí nějaká domácí nehoda stane, vaše peněženka vám rozhodně poděkuje.