Řadíte se mezi sváteční řidiče nebo většinu cest zvládnete se služebním autem a vaše vlastní vozidlo většinu času stojí v garáži? Nemusíte za své povinné ručení platit stejnou částku jako řidiči, kteří se svým autem brázdí dálnice každý den. Najděte to nejlevnější povinné ručení. Jak? Poradíme.

Cenu povinného ručení ovlivňuje celá řada faktorů. Pojišťovny při určování pojistného berou v potaz vlastnosti vašeho vozidla, a to především druh vozidla, zdvihový objem a výkon motoru i stáří vozidla. Zároveň se také cena povinného ručení u všech pojišťoven odvíjí od věku, bydliště a dřívějšího (beze)škodního průběhu pojištění pojistníka, tedy vašich bonusů a malusů. U několika pojišťoven ovšem do ceny může navíc výrazně zasáhnout i roční nájezd kilometrů. A právě na ně se nyní zaměříme. 

Jak najít to nejlevnější povinné ručení pro auto s malým nájezdem? 

Najít levné povinné ručení, které odráží frekvenci a délku vašich jízd, není nic těžkého. Stačí jen vědět, které pojišťovny takové pojištění nabízí. S malým nájezdem do cca 12 000 km ročně je možné ušetřit u pojišťoven Allianz, Pillow či UNIQA. 

Pojistné produkty pro vozidla s malým nájezdem počítají s tím, že menší roční nájezd znamená menší riziko způsobení nehody. A to je pozitivní zpráva pro řidiče i pojišťovnu. Podívejme se, jak výhodné pojištění funguje u jednotlivých pojišťoven. Povinné ručení od zmíněných pojišťoven má podobný princip, není ale úplně totožné. 


Hledáte to nejlevnější povinné ručení? Srovnejte si nabídky na RIXO.cz. Doporučíme vám optimální nastavení limitů pojištění a najdeme tu nejlepší cenu právě pro vás. Zkuste to!


Povinné ručení Allianz

S dobře známým programem “Jezdím málo, platím málo” pojišťovny Allianz budou mít nejvýhodnější pojištění ti, kteří za rok najedou méně než 10 000 kilometrů. Pro uplatnění nejnižší ceny budete po sjednání smlouvy a dále poté každý rok dokládat pojišťovně fotografii tachometru

Pojišťovna Allianz si od vás vyžádá doložení stavu tachometru zhruba 3 měsíce před koncem pojistného období a z něj dopočítá nájezd za celý rok. Na základě dopočítaného ročního nájezdu poté pojišťovna upraví pojistné na další období. Pokud bude nájezd vyšší, než ten, který jste pojišťovně nahlásili při sjednání, zbytek doplatíte. Pokud naopak  najezdíte méně, část pojistného vám pojišťovna vrátí.

Dopis či e-mail od pojišťovny s úpravou ceny na další období obdržíte zhruba 2 měsíce před výročím pojištění. Pokud budete chtít pojišťovnu změnit, budete mít na prozkoumávání nabídek spoustu času.  

Povinné ručení Pillow

Pojišťovna Pillow nabízí pro příležitostné řidiče výhodné povinné ručení, které funguje podobně jako u pojišťovny Allianz. Hodí se pro vozidla s ročním nájezdem zhruba do 12 000 kilometrů. Stav tachometru taktéž pojišťovně zašlete po sjednání smlouvy a poté každý rok ke konci pojistného období. 

Od pojišťovny Allianz se Pillow liší především postupem při výročí. Od pojišťovny dostanete 3 měsíce před koncem pojistného období předpis pojistného, který je předběžný a nijak nebere v potaz kilometry, které jste v průběhu roku skutečně najeli. Tachometr si od vás pojišťovna vyžádá až zhruba měsíc před datem výročí a na základě doloženého nájezdu vám pojišťovna cenu upraví. 

Výhoda tohoto postupu spočívá v tom, že cena pojištění bude lépe odpovídat skutečnému nájezdu, nicméně váš “manévrovací prostor” pro změnu pojištění bude značně omezený. Výpověď ke konci pojistného období (do 6 týdnů před datem výročí) zpravidla nestihnete, můžete ale smlouvu případně vypovědět z důvodu zvýšení pojistného (do 30 dní od obdržení finální ceny). 

Povinné ručení UNIQA

Nechce se vám rok co rok fotit tachometr, přesto byste ale chtěli za povinné ručení vozidla s malým nájezdem ušetřit? Může vás zaujmout pojištění UNIQA s asistencí SafeLine. Jedná se o telematickou jednotku, která slouží jako sledovací a asistenční zařízení, které například dokáže vytrasovat odcizené vozidlo nebo po nárazu ihned spojit posádku s operátory služby. 

Proč vás toto zařízení má zajímat? Zároveň totiž také umí počítat ujeté kilometry i sledovat typ komunikací, po kterých se pohybujete. A řidiče, u kterých je zaznamenán malý nájezd, získávají slevu na pojistném ve výši až 25 procent ze základní ceny. Největší úsporu ze SafeLine vytěží řidiči, kteří najedou maximálně 5 000 kilometrů ročně. SafeLine se může vyplatit až do ročního nájezdu pod 30 000 kilometrů, větší počet kilometrů už totiž znamená naopak přirážku. 

nejlevnější povinné ručení

Kdo nabízí nejlevnější povinné ručení?

Jaká z pojišťoven vám nabídne nejnižší cenu povinného ručení právě pro vaše vozidlo? To zjistíte jen jedním způsobem – srovnáním nabídek pojištění. Třeba zjistíte, že nejlevnější povinné ručení nabízí pojišťovna, o které byste dříve vůbec neuvažovali. 

Mrkněte, jak vypadá povinné ručení pro Škodu Octavia 1.9 TDI, rok výroby 2000. Náš modelový řidič bydlí v menší obci a nasbíral 100 měsíců bez nehod, jeho roční nájezd se pohybuje kolem 7000 kilometrů. Jak vypadá rozdíl v běžném pojištění a speciálních produktech pro vozidla s malým nájezdem?

PillowAllianzPojišťovna VZPDirect pojišťovna
Limit pojistného krytí (majetek/zdraví)70/70 milionů Kč70/70 milionů Kč.70/70 milionů Kč100/100 milionů Kč
AsistenceZákladní, připojištění odtahu 50 km při nehoděRozšířenáZákladníZákladní
Roční pojistné1 616 Kč1 871 Kč2 052 Kč2 604 Kč
Kalkulace pojistného vychází z nabídek dostupných na srovnávači RIXO.cz v době publikace.

Pamatujte, že cena povinného ručení je zcela individuální – pro své auto můžete najít pojistku, která bude ještě levnější! Jak na to? Stačí si jen srovnat nabídky povinného ručení na RIXO.cz. Zadáte SPZ, doplníte pár údajů o sobě a máte do minuty hotovo. Jednodušší už to být nemůže!