Alpy jsou perfektní destinací na víkendový odpočinek od města, letní horské túry s úžasnými výhledy a samozřejmě i jedním z nejoblíbenějších míst pro pořádnou lyžovačku. Nezapomeňte, že na svazích vám nestačí jen helma. Chránit by vás mělo i cestovní pojištění. 

Vyrážíte objevovat krásy Alpského pohoří do Rakouska, Itálie, Francie nebo dáte přednost třeba Švýcarsku? Ať už patříte mezi milovníky černých sjezdovek nebo si vystačíte s běžkami a aperolem, nezáleží, kam máte zrovna namířeno. Ceny a krytí cestovního pojištění do jakékoliv destinace si můžete za minutku srovnat na RIXO.cz. 

Proč si sjednat pojištění do Alp?

Cestovní pojištění se hodí mít kdekoliv a kdykoliv. Když ale plánujete procvičit své lyžařské schopnosti, je sjednání cestovka dvakrát tak důležité. Úrazy se totiž nevyhýbají ani zkušeným sportovcům. Jaké jsou výhody cestovního pojištění? 

  • Krytí léčebných výloh zajistí, že nebudete sami platit léčbu ani případnou spoluúčast v lokálních nemocnicích v případě úrazu nebo akutní nemoci.
  • Obsažené pojištění odpovědnosti vás uchrání od placení škod, které způsobíte jiné osobě na zdraví nebo majetku při sportování nebo procházce horským střediskem.
  • Standardně pojištění kryje rekreační sporty, nezapomeňte ale také zvolit krytí zimních sportů. Připojistit si navíc můžete i rizikové sporty, pokud vám klasická sjezdovka “nebude stačit”. Při výběru si ověřte, že pojišťovna kryje vámi provozované sporty.
  • Asistenční služby vás nasměrují, když si nebudete vědět rady. Ať už potřebujete tlumočení nebo radu, jaké zdravotnické zařízení navštívit pro ošetření úrazu. 
  • Cestovní pojištění stojí pár korun. U pojištění, které nabízí komplexní krytí, počítejte s cenou zhruba 30 korun na den. 

Jak vám RIXO pomůže s pojištěním do Alp?

Na RIXO.cz si můžete cestovní pojištění jednoduše srovnat a sjednat. Z počítače, tabletu i mobilu. Stačí jen vyplnit pár údajů o vás a cíli vaší cesty. Za minutku vám už ukážeme srovnání nabídek cestovního pojištění od několika pojišťoven. Hned po sjednání smlouvy navíc najdete asistenční kartičku v appce RIXO. Jednodušší už to být nemůže!

Ve srovnání vám ukážeme základní nabídky pojištění s doporučenými limity pojistného krytí. K cestovku si ale můžete vždy přihodit třeba připojištění rizikových a zimních sportů, pojištění asistence k vozidlu nebo třeba pojištění zavazadel

Jak vybrat pojištění do Alp?

Cestovko se vyplatí vybírat především na základě nabízených limitů pojištění. U cest po Evropě byste měli počítat s limitem pojištění léčebných výloh ve výši alespoň 5 milionů korun. Možná se vám to zdá jako zbytečně vysoká částka, ale vážné úrazy vyžadující zásah horské služby, operativní léčbu nebo třeba i následný převoz do Česka vás mohou přijít draho.

Pozornost při výběru cestovního pojištění věnujte i pojištění odpovědnosti. Prozkoumejte detaily nabídek a zkontrolujte si nejen limity plnění, ale i další podmínky a výluky pojištění. Zaskočit by vás mohlo například vyloučení krytí škod na zapůjčených a pronajatých věcech – pokud byste chtěli mít pojištění i pro případ, že byste poškodili lyže nebo snowboard z půjčovny, může vám pomoci klasické pojištění odpovědnosti občana s připojištěním pronajatých věcí (nabízí například pojišťovna Direct). 

Cestovní pojištění na lyže by vždy mělo obsahovat také pojištění zimních sportů. Jde např. o sjezdové lyžování, běžecké lyžování, snowboarding, saně, boby a podobně, ale vždy jen na vyznačených trasách a místech k tomu určených. U některých pojišťoven jsou tyto zimní aktivity součástí běžně krytých rekreačních sportů, některé je vyčleňují zvlášť. Pokud hodláte vyzkoušet třeba freeskiing, jízdu na snowboardu mimo vyznačené trasy nebo skialpinismus, nezapomeňte si pojistku rozšířit o pojištění rizikových sportů

Užitečné rady do Alp

Neplánujte cestu naslepo, ne všechny skiareály totiž mívají otevřeno po celou sezónu. Předem se také podívejte, zda si můžete pořídit skipasy online. Nabídka sjednání skipasů po internetu už je velmi široká. Stát ve frontě ve špičce sezóny se nechce nikomu, navíc zpravidla při včasném online nákupu na skipasech výrazně ušetříte

Berete na výlet i své auto a nemáte v povinném ručení nebo havarijním pojištění obsažené asistenční služby po Evropě? Nezapomeňte si sjednat i krátkodobou cestovní asistenci k vozidlu. Při sobě mějte pro každý případ také doklady k autu, tedy technický průkaz a zelenou kartu. Před cestou si ještě osvěžte místní pravidla silničního provozu, seznamte se také s informacemi o mýtném a dálničních známkách. I vaše povinná výbava v Rakousku a dalších zemích musí splňovat určité standardy. 

Nezmatkujte v autě a před cestou si vytvořte menší itinerář. Kde zastavit na něco k snědku a kudy se dostat do cíle? Plánování vám může zachránit nervy, čas i peníze. Některé horské průsmyky mohou být po celou chladnější část roku uzavřené. Nemusíte proto poznávat trasu, kterou jste využili při loňské letní dovolené. Hodit se vám bude navigace, která vás upozorní také na aktuální uzavírky, které mohou nastat kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám. 
A co dál? Zbývá už jen popřát šťastnou cestu!