Zimní radovánky na zasněžených kopcích si každoročně užívají statisíce Čechů. Pokud vám ale nabídka tuzemských sjezdovek nestačí a raději vyrážíte za hranice, neměli byste zapomínat na cestovní pojištění. S našimi tipy budete při výběru vědět, na co se soustředit. Ať už hodláte na sjezdovky vzít lyže nebo snowboard.

Kdo maže, ten jede! Ale pozor, abyste nemuseli ze sjezdovky mazat hned do nemocnice. Ať už vyrážíte do rakouských, francouzských nebo italských Alp nebo “jen” do Vysokých Tater, vždy před cestou pro všechny účastníky zájezdu nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Najít kvalitní a zároveň výhodné pojištění na dovolenou, ať už na pláži nebo na horách, není nic těžkého. Stačí si nabídky cestovního pojištění srovnat na RIXO.cz.

Proč mít jako lyžař cestovní pojištění?

Na dovolenou rozhodně neodjíždíte s očekáváním, že by se vám v zahraničí mělo cokoliv stát. Možná vás ale nepřekvapí statistiky pojišťoven, které říkají, že právě na horách se stává úrazů nejvíce. Přece jen plná sjezdovka, zaučující se nováčci a sem tam nějaký přiopilý turista je poměrně nebezpečná kombinace. A to jak pro vaše zdraví, tak i pro vaši peněženku. Nejenže totiž může dojít k ošklivému úrazu a vaší hospitalizaci, ale i na způsobení újmy na zdraví jinému lyžaři. A takové nešťastné události se vám bez cestovního pojištění mohou pěkně prodražit. 

Výhodou cestovního pojištění je také fakt, že stojí jen pár korun. Třeba takové cestovko na víkend v rakouských Alpách s krytím léčebných výloh, odpovědnosti za škodu i připojištěním rizikových sportů vyjde jednoho dospělého cestujícího na necelou stovku. 

Nespoléhejte se jen na svou kartičku zdravotního pojištění (EHIC). Ta platí po celé EU a máte díky ní nárok na akutní péči ve zdravotnických zařízení v zahraničí. Kartička vám sice může zajistit dostatečnou zdravotní péči, neuchrání vás ale před placením spoluúčasti nebo poplatků, které musí platit i místní občané. Zároveň vám nezajistí ani převoz zpět do Česka (tzv. repatriaci.) 

Co vše zahrnuje cestovní pojištění?

Cestovní pojištění se nejčastěji skládá z několika rizik. Tím nejzásadnějším je pojištění léčebných výloh. Pomůže vám v celé řadě situací – například při hrazení nákladů na ošetření, převoz sanitkou, pobyt v nemocnici nebo repatriaci do Česka. Součástí pojistného krytí je také hrazení zásahu zahraniční horské služby a případný letecký transport do nemocnice. 

S náhradou případné škody na cizím majetku nebo újmy na zdraví pomůže pojištění odpovědnosti, které je také jednou ze složek cestovního pojištění. Bude se hodit, pokud svou nepozorností na sjezdovce srazíte jiného lyžaře či snowboardistu nebo když nedopatřením poškodíte vybavení penzionu.  

Pokud se nespokojíte s klasickou sjezdovkou, ale chcete si vyzkoušet i náročnější disciplíny, věnujte pozornost pojištění rizikových sportů. Lyžování, snowboarding nebo běžkování, které provozujete na vyznačených trasách se považují za rekreační sporty, které jsou do krytí cestovního pojištění zahrnuté vždy. Mezi rizikové sporty, které jsou obsahem připojištění, se řadí například freeskiing, jízda na snowboardu mimo vyznačené trasy, skialpinismus a další aktivity. Věnujte při výběru pojištění pozornost pojistným podmínkám konkrétního pojištění. Každá pojišťovna totiž může do rizikových a rekreačních sportů zařazovat jiné sporty. 

V nabídce cestovního pojištění najdete i doplňkovou úrazovou pojistku. Pokud máte sjednané klasické životní a úrazové pojištění, můžete ho s klidem přeskočit. Hodit se vám ale mohou jiná doplňková připojištění. Například v případě potíží s vaším vozidlem oceníte asistenci k vozidlu, pokud do zahraničí vyrážíte autem.

Na co nezapomenout v pojištění na lyže?

Plánujete dobrodružnější aktivity než jen lyžování? Seznamte se nejen s výčtem rizikových sportů, ale i těch nepojistitelných. Jedná se o extrémní a vysoce nebezpečné sporty, které pojistit nelze. To znamená, že pokud byste se při této aktivitě zranili, s úhradou léčebných výloh ani repatriací vám cestovko nepomůže. Jde například o sjezd na sněžném skútru, skoky a lety na lyžích a další podobné aktivity milovníků adrenalinu. 

Nezapomeňte cestovní pojištění na hory uzavřít ještě před odjezdem. Některé pojišťovny totiž nemusí považovat cestovní pojištění za platné, pokud ho uzavřete ve chvíli, kdy přejedete české hranice. Sjednání cestovního pojištění ale není nic složitého. Stačí vám jen pár minutek, ve kterých si stihnete pojištění srovnat, vybrat si tu nejlepší nabídku a rovnou i sjednat smlouvu.   

Pojištění odpovědnosti doporučujeme v rámci cestovního pojištění sjednat vždy, speciální pozornost mu ale věnujte v případě, že se vydáváte na hory do Itálie. Hodí se sice kdekoliv, v Itálii je ale od roku 2022 povinné. Měli byste proto mít i potvrzení o vaší pojistce, a to v anglickém jazyce. Automaticky vám ho po sjednání vystaví pojišťovna. Pokud potvrzení v angličtině od své pojišťovny nedostanete ihned, vyžádejte si ho. 

Mějte vždy po ruce asistenční kartičku, kterou vám pojišťovna vydá po sjednání pojištění. Neuděláte chybu, pokud si ji vytisknete a schováte do peněženky, nebo si ji třeba uložíte do mobilu. Pokud si navíc sjednáte cestovko na RIXO.cz, asistenční kartičku vám automaticky nahrajeme do vašeho účtu mobilní aplikace RIXO. Stáhnout si ji můžete za pár sekund zde. Ale ještě předtím si nezapomeňte nabídky cestovního pojištění srovnat!