Silvestrovská noc je časem bujarých oslav, salvy ohňostrojů i velkorysé konzumace alkoholu. Pravděpodobně vás nepřekvapí, že kombinace všech těchto faktorů vytváří příznivé prostředí pro nehody. Jak si užít silvestrovské oslavy bez obav o své zdraví i majetek? Poradíme, jak vkročit do nového roku pravou nohou. 

Možná, že vás Silvestr vůbec „nezvedá ze židle“, možná se odpočítávání posledních sekund do půlnoci na večírcích aktivně účastníte. V obou případech byste ale měli být připraveni na to, že se během oslav něco může zvrtnout. A když už škodám nebudete moci zabránit, pomůže vám vaše pojištění. 

Pozor na venkovní parkování

Už před setměním se na Silvestra stává takřka každý volný plácek ve městech odpalištěm petard. S blížící se půlnocí jsou už experimenty s rachejtlemi běžnou zvukovou kulisou posledního večera v končícím roce. Ohňostroje a petardy s sebou nesou nebezpečí nejen pro ty, kteří je odpalují, ale i pro majetek ostatních lidí okolo. A to speciálně pro auta zaparkovaná venku před domem. 

Poškození karoserie či skla kvůli neuhlídané petardě není o silvestrovské noci ničím zvláštním. Vždy je ale nutné co nejdříve po poškození vozidla kontaktovat policii a škodu zdokumentovat. Policie má určitou lhůtu na to, aby viníka vypátrala. Nepočítejte ale s tím, že vám škodu nahradí viník, kterého se vám ani policii pravděpodobně vůbec nepodaří odhalit. Váš případ zkrátka policie odloží

Ani na povinné ručení se v tomto případě nespoléhejte. S úhradou opravy vám v takovém případě pomůže jen havarijní pojištění, které kryje riziko vandalismu. V rámci tzv. plného havarijního pojištění bývá vandalismus součástí pojistky vždy, pozor ale u takzvaného „minihavarijka”, které zpravidla obsahuje jen riziko havárie a střetu se zvěří. Pojišťovny toto riziko nenabízí jako připojištění k povinnému ručení. Pokud tedy hledáte důvod, díky kterému se odhodláte k investici do havarijního pojištění, dál už hledat nemusíte. Pokud havarijko máte, bude stačit pojišťovně nahlásit pojistnou událost a doložit ji policejním protokolem

Pojištění pomůže, když neuhlídáte petardy

Pokud si bez světelné show na zahradě neumíte Silvestra představit, seznamte se s pravidly bezpečného výběru a používání pyrotechniky. I po letech amatérských zkušeností s pyrotechnikou vás ale může překvapit nepovedený odpal. Ten nemusí vždy končit „utrženými prsty”, ale třeba škodou na cizím majetku. Pokud škodu někomu třetímu způsobíte vy, může vám ušetřit relativně velké množství peněz pojištění odpovědnosti. Ať už trefíte cizí auto, okno nebo dokonce nedopatřením kvůli špatně řízené střele vznikne požár, vzniklé škody za vás pokryje pojišťovna až do vámi stanoveného pojistného limitu

Ale pozor, v případě, že jste před odpalem popili pár skleniček něčeho ostřejšího nebo si zpestřili večer nějakou “veselou” látkou, pojišťovna může plnění krátit nebo úplně odmítnout. Z pojištění je navíc vždy vyloučené plnění v případě škod osobám, které žijí ve vaší domácnosti. Takové škody musíte odčinit sami.

Ještě jedna poznámka k pyrotechnice: zvažte, jestli opravdu bez rachejtlí nemůžete být. Nejenže se rok co rok objevují vážná poranění lidí v důsledku manipulace se zábavní pyrotechnikou a škody na majetku, ještě horší vliv má tento druh zábavy na životní prostředí. Hluk, světlo a uvolněné jedovaté (až karcinogenní) látky ohrožují člověka, domácí mazlíčky nebo volně žijící zvěř a ptactvo. I z těchto důvodů se od pořádání silvestrovských či novoročních ohňostrojů odklání řada českých i světových měst. Děti budou mít stejnou radost třeba z prskavek.

Úraz: největší strašák záchranářů a horské služby

Před začátkem nového roku se mnoho Čechů přesouvá na hory. O popularitě trávení Silvestra na sjezdovce svědčí plně obsazené rezervace horských apartmánů už od léta. Z toho ovšem nebývají šťastní záchranáři ošetřující slavící turisty. Vždy se můžete spolehnout na životní a úrazové pojištění, které vás proti úrazu chrání ihned od data počátku pojištění. Na krytí úrazu se totiž neuplatňuje žádná čekací doba. Na sjednání tedy není nikdy pozdě – zvládnete to i mezi svátky. 

Za hranicemi zase nezapomeňte na sjednání cestovního pojištění s dostatečným limitem léčebných výloh a pojištěním zásahu horské služby. Vždy ale myslete na to, že při úrazu utrpěném po konzumaci alkoholu s nárokem na plnění u životka, úrazovka ani cestovka zpravidla nepochodíte. Přiťukněte si raději až v horské chatě.   

Ať už plánujete Silvestra strávit doma nebo na horách, nepodceňujte riziko, že se poslední den roku může vymknout vašim představám. Ať už potřebujete jakékoliv pojištění nebo radu, RIXO je tu vždy pro vás. 

Přejeme vám krásného Silvestra a nesrovnatelně lepší rok 2024!