Když se hovoří o tipech, jak na levnější energie, distribuční sazba elektřiny je spíše opomíjeným faktorem. Přitom ale dokáže s výslednou fakturou za elektřinu pořádně zamávat. O co vůbec jde a jak si díky změně distribuční sazby zajistit nižší účet za elektřinu? 

V distribučních sazbách elektřiny se dobře vyzná jen málokdo z laiků. Možná máte v paměti ještě dřívější “noční proud” a znáte aktuální distribuční sazbu svého odběrného místa. Ale s tím si dnes nevystačíte. Získejte přehled o celé paletě distribučních sazeb a třeba se vám díky změně sazby povede ušetřit tisíce korun.  

Co je distribuční sazba elektřiny

Distribuční sazba je terminus technicus pro stanovení ceny za distribuci a jistič podle využívaných spotřebičů v domě či bytě a odvíjí se také od množství spotřebované elektřiny. Domácnosti aktuálně mohou využít některou ze 7 distribučních sazeb. Každá z nich má své specifické podmínky, výhody i nevýhody pro určité typy domácností. Známe distribuční sazbu pro “maloodběratele”, domácnosti s průměrnou spotřebou nebo třeba chataře. 

Mezi distribučními sazbami navíc rozlišujeme sazby jednotarifní a dvoutarifní. Co to v praxi znamená? Pokud využíváte jednotarifní sazbu, elektřinu vždy bez ohledu na denní dobu odebíráte za tu stejnou cenu v tzv. vysokém tarifu. Neznamená to však, že byste byli nějakým způsobem znevýhodňováni, jedná se zkrátka o standardní cenu. U dvoutarifních sazeb narazíte vždy na dvě rozdílné ceny: jednu pro vysoký tarif a jednu pro nízký tarif. Každý z tarifů se uplatňuje po nějakou část dne. Ovšem pozor, již léta neplatí, že byste levnější elektřinu odebírali jen v nočních hodinách. Zapnout pračku “za levno” můžete i ve dne.


Trápí vás vysoké ceny elektřiny? Srovnejte si aktuální nabídky celé řady dodavatelů energií na RIXO.cz a zjistěte, zda máte skutečně tu nejlepší cenu na trhu! 


Druhy distribučních sazeb a jejich využití

Jaké distribuční sazby můžete využít a za jakých podmínek? To vám ukážeme v přehledné tabulce. Uvádíme také výčet spotřebičů, které je nutné mít v domácnosti, abyste se o některé dvoutarifní sazby mohli ucházet.

Aktuálně dostupné distribuční sazby

Distribuční sazbaPočet tarifůPodmínka sazbyPro koho je sazba vhodná?
D01d1Běžné spotřebiče, bez výrobny (FVE ad.)Domácnost s malou spotřebou elektřiny (zhruba do 1,5 MWh ročně)
D02d1Běžné spotřebičeDomácnost s běžnou spotřebou elektřiny (nad 1,5 MWh ročně)
D025d2 – nízký tarif 8 hodin denněElektrický bojlerDomácnost ohřívající vodu elektřinou
D26d2 – nízký tarif 8 hodin denněAkumulační vytápěníDomácnost vytápějící akumulačními kamny
D27d2 – nízký tarif 8 hodin denněElektromobilDomácnost vlastnící elektromobil (bez ohledu na místo nabíjení)
D57d2 – nízký tarif 20 hodin denněElektrické topeníDomácnost vytápějící elektřinou – elektrokotlem, tepelným čerpadlem, přímotopem, podlahovým vytápěním
D61d2 – nízký tarif od pátku do neděleŽádné podmínkyChata, chalupa s víkendovou spotřebou

Distribuční sazby, které stále odběratelé mají, ale již není možné je získat 

Distribuční sazbaPočet tarifůPodmínka sazbyPro koho je sazba vhodná?
D35d2 – nízký tarif 16 hodin denněHybridní elektrický spotřebičDomácnost vytápějící smíšenými elektrickými spotřebiči
D45d2 – nízký tarif 20 hodin denněPřímotopný elektrický spotřebičDomácnost vytápějící přímotopným zařízením
D56d2 – nízký tarif 22 hodin denněTepelné čerpadlo Domácnost vytápějící tepelným čerpadlem

Jakou z distribučních sazeb využíváte vy? To vždy zjistíte ve svém vyúčtování, v internetové samoobsluze dodavatele nebo na smlouvě o dodávkách energií. 

Jaká distribuční sazba je pro vás ta pravá? 

Suverénně nejvyužívanější distribuční sazbou je jednotarifní sazba D02d, která je vhodná pro domácnosti s běžnou spotřebou. Ta může být skutečně tou nejrozumnější volbou, pokud s pomocí elektřiny svítíte, vaříte a napájíte jí různá elektronická zařízení a spotřebujete ročně více než 1,5 MWh elektřiny. Pro jednočlennou nebo dvoučlennou domácnost v bytě, která spotřebuje kolem 1,5 MWh elektřiny ročně, však může být výrazně výhodnější přechod na tarif malé spotřeby D01d. Kouzlo této sazby spočívá v tom, že sice zaplatíte více na distribuci (za 1 MWh), ovšem měsíčně ušetříte nezanedbatelnou částku v platbách za jistič. Čím menší spotřeba, tím vyšší úspory můžete s tímto tarifem dosáhnout. Vyplatí se ale všem, kteří ve svém domě nebo bytě nepřekročí roční spotřebu 2 MWh

Chataři a chalupáři rádi využívají dvoutarifní sazbu D61d, která má jako jediná pevně zafixované časy nízkého a vysokého tarifu. Levnější tarif se vždy spouští v pátek v 12:00 a končí v neděli v 22:00. Pro víkendové návštěvy vaší chaty je tento tarif jako stvořený. Ovšem příliš se vám nevyplatí, pokud budete na chatě trávit celé léto nebo zimní svátky. Cena za spotřebu od pondělí do pátku skutečně výrazně vyskočí. V případě, že na chatě trávíte více času i během všedních dnů, zkuste si spočítat, zda byste neušetřili třeba s jednotarifní sazbou D01d.

Zbylé 4 dvoutarifní sazby v podstatě nemají konkurenci a pokud splňujete podmínky pro jejich využití, máte vyhráno. Řízení vaší spotřeby podle času spínání nízkých tarifů vám může přinést několikatisícovou úsporu. Časy spuštění nízkého a vysokého tarifu zjistíte u svého distributora energií, případně si je můžete sami vypátrat na webu distributora podle kódu na HDO přijímači u elektroměru. 

Jak distribuční sazbu změnit?

Změna mezi jednotarifními sazbami je velmi jednoduchá. Nemusíte ani hledat kontakt na distributora, se svým dodavatelem změnu distribuční sazby z D01d na D02d (a naopak) provedete pomocí internetové samoobsluhy, telefonu nebo e-mailu. Dodavatel vás zpravidla vyzve k zadání kódu vašeho odběrného místa (EAN), aktuálního stavu a výrobního čísla elektroměru. Raději si tedy veškeré dokumenty a údaje předem nachystejte. Pak už stačí jen počkat na zaslání dokumentů od distributora a podpis nové smlouvy o dodávkách elektřiny s vaší novou distribuční sazbou

U přechodu z jednotarifní sazby na dvoutarifní sazbu to s výjimkou “chatařské” sazby D61d tak jednoduché není. Aby vám sazba mohla být přiznána, je potřeba zajistit řádnou instalaci (podmínkami vyžadovaného) elektrického spotřebiče, jeho technické blokování v časech vysokého tarifu a splnit další podmínky. Ty jsou u každé z dvoutarifních sazeb jiné (například se může jednat o revizi elektroinstalace). Pokud jste majitelem elektromobilu a ucházíte se o distribuční sazbu D27d, neznamená to, že byste museli domácnost vybavovat vlastní dobíjecí stanicí. Stačí jen prokázat vlastnictví nebo právo k jeho užívání například kupní či leasingovou smlouvou.

Nezapomínejte, že změna distribuční sazby se nerovná změna dodavatele. Pokud byste chtěli změnit distribuční sazbu i dodavatele, můžete požádat o změnu sazby svého dodavatele či distributora hned, podepsat upravenou smlouvu o dodávkách energií se změněnou sazbou a mezitím hledat lepší nabídky jinde. U změny dodavatele poté můžete postupovat tak, jak jste zvyklí

Moc práce? Ale kdepak. Stačí jen zadat několik údajů do dotazníku na RIXO.cz a do minuty si můžete procházet aktuální nabídky dodavatelů přímo pro vás. Nemusíte obíhat pobočky ani studovat ceníky – všechno zvládnete rychle, jednoduše a z pohodlí domova. Klikněte a srovnávejte!