Od 1. dubna 2024 se o povinné ručení musí zajímat nejen řidiči osobních aut nebo jiných vozidel, ale i ti, kteří třeba řidičák vůbec nemají. A to proto, že se nyní povinnosti sjednat pojištění nevyhnou ani majitelé drobných “vozítek”, která může řídit takřka kdokoliv. Vše, co musíte o pojištění e-koloběžek vědět, vám shrneme v tomto článku. 

E-koloběžky, segwaye, zahradní traktůrky, jednokolky, sněžné skútry nebo třeba elektrické skateboardy…to jsou jen některé příklady vozidel, která je potřeba nově pojistit. A to z důvodu nové zákonné úpravy, která reaguje na popularitu těchto vozítek a s tím spojený zvýšený počet škod na zdraví a majetku jiných osob, k nimž došlo při jejich provozu. A kde ho sehnat? Stačí si srovnat a sjednat to nejvýhodnější pojištění na RIXO.cz.

Koho se dotkne povinné pojištění e-koloběžek?

Povinné ručení musí mít od 1. dubna 2024 vozidla s elektromotorem či spalovacím motorem, u nichž je maximální konstrukční rychlost vyšší než 25 km/h, případně půjde také o vozidla s konstrukční rychlostí vyšší než 14 km/h, pokud je zároveň provozní hmotnost vozidla větší než 25 kg. V praxi to znamená, že pojištění budou podléhat silnější e-koloběžky, segwaye, zahradní traktůrky, jednokolky, dvojkolky, e-skateboardy, golfové vozíky, sněžné skútry či rolby, které se pohybují po veřejných komunikacích. To je další podmínka, která z povinného ručení omlouvá třeba zmíněné traktůrky, které se pohybují jen po soukromých pozemcích. 

To, že vlastníte některé z vyjmenovaných vozidel, tedy samo o sobě neznamená, že se honem musíte běžet pojistit. Řídit se zde musíte především technickými parametry a způsobem užívání vozidla

Pozor! Povinné ručení se nebude sjednávat pro elektrokola nebo elektrické invalidní vozíky. Pro ně se tedy vůbec nic nezmění, ale pokud byste se chtěli proti způsobení škod chránit pojištěním, zvolte pojištění odpovědnosti občana. Dejte si ale pozor na to, zda máte ještě obyčejné elektrokolo, nebo už se jedná třeba o elektromoped či elektroskútr. 

Jak vybrat a sjednat pojištění e-koloběžek?

Než se pustíte do sjednávání pojištění, prozkoumejte více nabídek od různých pojišťoven. Využijte k tomu třeba online srovnání povinného ručení na RIXO.cz. Stačí zadat základní údaje o vozidle a o vás. Do minuty uvidíte nejlepší nabídky povinného ručení a pár kliky si můžete i pojištění sjednat. 

Ve výběru pojištění naleznete nabídky s různými limity pojistného krytí, rozsahy asistence nebo zvýhodněnými připojištěními. Nad výběrem tady ale nemusíte příliš přemýšlet, pro malá vozidla bude bohatě dostačovat základní limit 50 milionů korun pro škodu na cizím majetku nebo zdraví a základní asistence

Navíc se vám může hodit třeba úrazové pojištění. To si sjednáte u některých pojišťoven právě formou připojištění k povinnému ručení, pro svou ochranu ale můžete samozřejmě využít také své životní pojištění s krytím úrazových rizik, pokud ho už máte sjednané.  

Kolik stojí pojištění e-koloběžek? 

Cena povinného ručení pro drobná vozidla se pohybuje v rozmezí 300-600 Kč ročně. Při určování ceny pojišťovnou mohou hrát roli nejen vlastnosti vozidla jako výkon nebo rychlost, ale také vaše bydliště, věk a vyježděné bonusy. Případně vám cenu může ovlivnit i propojištěnost, tedy fakt, že už nějaké smlouvy u konkrétní pojišťovny máte. Za to vás pojišťovna může odměnit individuální slevou. 

PillowAllianzČPP
Limit POV (škody na zdraví/majetku)70/70 mil. Kč70/70 mil. Kč50/50 mil. Kč
AsistenceZákladníZákladníZákladní
Cena ročně396 Kč291 Kč422 Kč
Kalkulace cen povinného ručení pro elektrokoloběžku s výkonem motoru 700 W, maximální rychlostí 30 km/h a hmotností 20 kg podle nabídek dostupných na srovnávači RIXO.cz. 

Co musíte vědět, než si pojištění sjednáte? 

Sjednání povinného ručení pro nový druh vozidel se liší od klasického pojišťování osobních aut, motorek nebo skútrů. Vzhledem k tomu, že vozidla jako e-koloběžky, segwaye a podobně nepodléhají registraci a nemají tedy ani registrační značky (SPZ), budete pro sjednání pojištění potřebovat jiný identifikátor. Tím je unikátní sériové či výrobní číslo. Dále je potřeba uvést značku, model, hmotnost, rychlost a výkon vozidla. Všechny tyto údaje najdete na jednom místě, a to v technické dokumentaci nebo na výrobním štítku přímo na vašem vozítku. 

Možná přemýšlíte, jak na to, pokud některé z vozítek využívá váš teenager. O pojištění se v takovém případě budete muset postarat vy. Sjednání pojištění je v pojišťovnách zpravidla umožněno osobám od věku 18 let a výše (i když řidičák už dnes mohou mít i patnáctiletí). Vzhledem k tomu, že vozítka nemají žádný technický průkaz, kam by se mohl zapsat vlastník a provozovatel, nehraje roli, že elektrokoloběžku nebo jiné vozítko pojistí rodič. Hlavní je, že pojištění e-koloběžka má. 

povinné ručení - pojištění e-koloběžek

Stačí mít pojištění odpovědnosti místo povinného ručení? 

Pokud jste se dosud při jízdě na silnější e-koloběžce dobrovolně chránili před náhradou škod prostřednictvím pojištění odpovědnosti, vězte, že povinné ručení si sjednat musíte chtě nechtě. Rozhodně to neznamená, že byste kvůli tomu svou “pojistku na blbost” měli rušit. Může se vám hodit při celé řadě situací, které vás mohou potkat takřka každý den. 

Proč ale pojištění odpovědnosti pro nové typy povinně pojišťovaných vozidel nestačí? Vznikem povinnosti sjednat povinné ručení se automaticky vyloučí použitelnost dobrovolného pojištění odpovědnosti pro škody způsobené provozem vozidla. A jak to víme? Stačí se seznámit s pojistnými podmínkami pojištění odpovědnosti. 

V podmínkách každé pojišťovny najdete nenápadnou formulku, která praví, že pojištění občanské odpovědnosti se nevztahuje na odpovědnost za újmu způsobenou v souvislosti s činností, u níž zákon ukládá povinnost sjednat pojištění odpovědnosti. A tím je zde pojištění odpovědnosti za škody z provozu vozidla, což je právě vám dobře známé povinné ručení. 

Co se stane, když e-koloběžku nepojistíte? 

Důsledky pro jakékoliv nepojištěné vozidlo jsou pořád stejné. Pokud vás při silniční kontrole “vyhmátne” policie, můžete počítat s pokutou na místě, výzvou k zastavení a odstavení koloběžky i dopisem od České kanceláře pojistitelů. U ní vám totiž začne nabíhat sankce za každý den, kdy nemáte pro provozované vozidlo sjednané povinné pojištění. 

Mnohem horším situacím se ale vystavíte v případě, že budete viníkem dopravní nehody. Pak za vás sice ČKP způsobené škody uhradí, může je po vás ale do limitu 300 000 Kč zpětně vymáhat. Pokud hodláte svou e-koloběžku, segway nebo jiný dopravní prostředek provozovat, pro své dobro byste rozhodně na pojištění neměli zapomenout. Chrání totiž hlavně vás a vaši peněženku, a to navíc za pár korun. Neměli byste ale zapomenout na to, že i na jízdu na elektrokoloběžkách a jiných vozítkách se vztahují dopravní předpisy, stejně jako na každé jiné vozidlo. 

Teď už o pojištění e-koloběžek víte dost. Tak si ho rovnou srovnejte a omrkněte ty nejlepší nabídky pro vaše vozidlo. Co když se vám některá z nich zalíbí? Stačí kliknout a smlouvu ihned online sjednat a zaplatit pojistné. My vám obratem pošleme zelenou kartu a rovnou můžete bez obav frčet.