Pořízení auta je pro většinu z nás radostnou, ale i náročnou záležitostí. Pokud už jste podepsali kupní smlouvu, zbývá vám před první jízdou jen sjednat pojištění. Jak se správně pojistit a jak si vyřízení pojištění usnadnit? Uvidíte, že je to jednodušší, než se zdá. 

Jaké jsou druhy pojištění pro automobily?

Nemáte přehled v pojištění aut? S naším tahákem už váhat nebudete. Tak pěkně popořádku:

  • Povinné ručení – povinné pojištění pro provoz automobilu, ze kterého pojišťovna kryje škody způsobené vámi ostatním
  • Havarijní pojištění – nepovinné pojištění, ze kterého pojišťovna kryje škody vzniklé na vašem majetku a zdraví způsobené vlastní vinou, přírodním neštěstím apod.
  • Připojištění – doplňkové nepovinné pojištění různých částí automobilu, například čelního skla, kol či pneumatik, zavazadel nebo úrazové pojištění osob v autě.

Bez povinného ručení nesmíte vyjet

Už jen samotný název naznačuje, že bez tohoto pojištění byste se na silnici vůbec neměli ukázat. Vyjet do provozu s nepojištěným autem není rozumné. A to i v případě, že pojedete naprosto ukázkově. Se sjednáním proto neotálejte a mějte u sebe doklad o povinném ručení už při prvním sednutí za volant. Z povinného ručení totiž vaše pojišťovna hradí škody, které provozem auta způsobíte ostatním, ať už na majetku nebo zdraví.

Pro sjednání povinného ručení potřebujete jen registrační značku a vaše jméno, rodné číslo a adresu bydliště. Než se ale upíšete k první pojišťovně, která vás napadne, využijte online srovnání povinného ručení. Náš srovnávač vám během chvilky ukáže podmínky řady předních pojišťoven a často vám dokáže nabídnout cenu, kterou na pobočce nezískáte. Pomůže vám také uzavřít smlouvy z pohodlí domova a ihned po úhradě pojistného můžete se zaslanou zelenou kartou vyrazit do provozu, pokud vám již pojištění takzvaně “běží”. 

Jak ušetřit na povinném ručení?

Cena povinného ručení je zcela individuální – ovlivňuje ji zejména model a stáří vozidla, místo vašeho trvalého bydliště nebo třeba váš věk, řidičské zkušenosti a předchozí chování v provozu, tedy váš bonus či malus. Na výslednou cenu má také vliv to, zda zaplatíte roční pojistné naráz, nebo si ji rozložíte. Úhrada ve splátkách vás vyjde o něco dráž. Do rozhodování kromě ceny zahrňte výši pojistného limitu a asistenční služby, které můžete využít.  

Pamatujte také na on-line srovnání cen pojištění a využijte limitované nabídky a akce, které vám srovnávač zprostředkuje – slevové nabídky také dokážou vašemu kontu výrazně ulevit.

Havarijní pojištění není povinné, ale vyplatí se ho mít

Kdo zaplatí škody vám, když si odřete auto při parkování v garáži? Pokud nemáte havarijní pojištění, nemůžete se spoléhat na nic než vlastní peněženku. Je zcela na vás, zda si „havarijko“ sjednáte, zbystřit by však měli hlavně majitelé nových nebo dražších aut. K zahození ale není nikdy. Dokáže vás vytáhnout z maléru při škodě vzniklé například v kvůli nehodě, zásahu vandalů a zlodějů, střetu se zvěří, pádu stromu, krupobití nebo povodni. Čím více rizik si pojistíte, tím klidnější můžete být.  

Sjednání havarijního pojištění se příliš neliší od povinného ručení. Kromě identifikace vás a vašeho auta si většina pojišťoven ještě ověří aktuální stav auta fotodokumentací nebo prohlídkou. Výběr opět výrazně usnadní on-line srovnání cen. Naši specialisté pojištění vám na základě konkrétních údajů doporučí možnosti s nejlepším poměrem ceny a výkonu.  

Jak ušetřit na havarijním pojištění? 

Faktory ovlivňující výši pojistného jsou stejné jako u povinného ručení. Cenu zde určuje ještě hodnota vozidla a výše spoluúčasti, tedy částky, kterou se na případné škodě budete podílet. A samozřejmě záleží na rozsahu poskytovaného krytí. Pokud se vám nevyplatí sjednávat havarijní pojištění na celý rok, jsou tu pro vás i krátkodobé varianty pojištění.

Myslete na nástrahy i při cestování. Pokud se právě chystáte vyrazit autem na dovolenou, přijde vám vhod sjednání cestovního pojištění včetně asistenčních služeb v zahraničí. O porouchané auto a hledání místního servisu se ochotně postarají profesionálové.   

Jak se pojišťuje nové auto 

Při nákupu nového auta vám většinou pojištění autosalon rovnou nabídne. Spolupracující pojišťovna prodejce ale nemusí být zrovna výhodná. V případě, že vyhlížíte lepší cenu, krytí nebo si prostě jen chcete zmapovat nabídky na trhu, nechte si pojištění srovnat.  

U nového auta si pojištění bez problému sjednáte s VIN kódem, i když doklady ani samotné auto nemáte po ruce. Po sjednání povinného ručení zajdete (se zelenou kartou v ruce) na úřad a auto registrujete. Pojišťovně pak už jen stačí nahlásit nově získanou registrační značku.  

Jak sjednat pojištění auta a ušetřit peníze?

Levnější nemusí vždy znamenat lepší. Každý z nás chce ušetřit, ale víte, na co si u pojištění auta dávat pozor?

  • Nepodceňujte výši pojistného limitu. Škodu v řádu vyšších desítek milionů můžete napáchat velmi snadno. 
  • Zkontrolujte rozsah asistenčních služeb obsažených ve smlouvě. Základní služby vám v nouzi nemusí stačit.  
  • Pečlivě si prostudujte výluky z pojištění, které jsou součástí pojistné smlouvy.  
  • Za podezřele nízkou cenou pojištění se mohou skrývat velmi nevýhodné podmínky.  
  • Pokud jste po sjednání pojištění narazili na lepší nabídku, do 2 měsíců můžete smlouvu vypovědět bez udání důvodu.