Potřebujete si před dovolenou sjednat cestovní pojištění, nebo vám vystačí to, které máte od své banky jako bonus k vaší platební kartě? Na to, v jakých situacích vám pojištění k platební kartě pomůže a kdy nepomůže, se podíváme v našem článku. 

O tom, že bez cestovního pojištění byste neměli vyrážet za hranice Česka, jste už určitě slyšeli. I když ale máte od banky cestovní pojištění ke své platební kartě, raději si obsah pojistky pořádně prostudujte. Není totiž rozumné se na jakékoliv pojištění spoléhat, dokud ho dobře neznáte. A samozřejmě není rozumné se spoléhat ani na pojištění, které vám nepokryje takřka nic. 

Cestovní pojištění k platební kartě: Co to je? 

K platební kartě vám banka může nabídnout mnoho výhod. Patří sem například cashbacky, slevy v partnerských obchodech, asistenční služby pro vozidlo či domácnost nebo právě cestovní pojištění za pár stovek na celý rok. Tyto výhody lze získat s kreditní i obyčejnou debetní platební kartou u většiny bank. My se ale nyní zastavíme právě u cestovního pojištění. 

Nespornou výhodou tohoto produktu je fakt, že vám cestovní pojištění platí nepřetržitě. Nemusíte tak řešit výběr a sjednání cestovního pojištění před každou dovolenou zvlášť. Pojištění jako takové však může mít zásadní nedostatky, a to zejména co se týče limitů pojistného plnění i výběru pojištěných rizik.

Co zahrnuje pojištění k platební kartě? 

Cestovní pojištění ke kartě může poskytovat ochranu jak samotnému držiteli karty, případně i členům rodiny do určitého počtu dospělých či dětí. Raději si zkontrolujte, na jaké osoby se pojištění vztahuje, abyste na chybějící pojistku pro spolucestující nepřišli až na místě. 

U každé banky (a její spolupracující pojišťovny) se může rozsah pojištění i obsah nabízeného krytí dramaticky lišit. Pečlivě se seznamte se zeměmi, kde cestovní pojištění platí. Někdy může jít o Evropu, jindy o celý svět (s výjimkou rizikových zemí). Raději si tedy před cestou ověřte, že pojištění se vztahuje i na vámi navštěvovanou destinaci. 

Součástí je vždy pojištění léčebných výloh, které se vztahuje na neodkladná a akutní ošetření, pobyty v nemocnici nebo převozy sanitkou či vrtulníkem. Samozřejmostí jsou také asistenční služby. Cestovko k platební kartě obsahuje zpravidla také některá poptávaná připojištění. Například pojištění zavazadel nebo pojištění odpovědnosti v zahraničí. Ale pozor: tato připojištění se mohou vztahovat pouze na držitele karty, ne na všechny účastníky zájezdu.  

Kde se skrývají nevýhody těchto pojištění? Nemusíte studovat podmínky cestovního pojištění do hloubky, stačí se jen zaměřit na limity pojistného krytí u pojištění léčebných výloh. Zpravidla totiž bývají hluboko pod doporučenými částkami. Ty jsou 5 milionů korun po cestách v Evropě a na dalších kontinentech alespoň 10 milionů korun. Některé pojišťovny nabízí v krátkodobém cestovku i pojištění léčebných výloh bez limitu. V každém případě se seznamte také s výlukami v pojistných podmínkách. 

Ochrání vás cestovní pojištění k platební kartě dostatečně? 

Jak které. Právě proto byste si měli obsah své pojistky pořádně prověřit. My jsme si pro vás připravili příklad, který vám ukáže proč. A jaký je cíl naší imaginární cesty? Tentokrát si spočítáme cestovní pojištění na týden ve Velké Británii. 

Cestovní pojištění k platební kartě – příklad 1Cestovní pojištění k platební kartě – příklad 2Doporučené krátkodobé cestovní pojištění
Léčebné výlohy1 500 000 Kč2 000 000 Kč5 000 000 Kč
Pojištění odpovědnosti200 000 Kč1 000 000 Kč5 000 000 Kč
Pojištění zavazadel10 000 Kč20 000 Kč20 000 Kč
Asistenční službyAnoAnoAno
Orientační cena za 1 den pojištění1,5 Kč3 Kč23 Kč
Orientační cena za týdenní dovolenou10 Kč21 Kč160 Kč
Kalkulace cestovního pojištění vychází z nabízených pojistných produktů a nabídek srovnávače RIXO.cz v době publikace.

V nejvýhodnějších nabídkách bank a jejich spolupracujících pojišťoven se často objevují nedostatečné limity pojistného krytí, jaké jsme vám ukázali v našem příkladu. Skutečně kvalitní pojistky srovnatelné s dobře nastaveným krátkodobým cestovním pojištěním pak zpravidla naleznete u prémiových platebních karet. Ovšem to pocítíte i na ceně. Pokud necestujete do zahraničí každý měsíc, dražší pojištění k platební kartě může být pohodlné, ale nepřinese vám finanční úsporu. 

Cestovní pojištění k platební kartě

A co pojištění od cestovní kanceláře? 

Objednáváte zájezd prostřednictvím cestovní kanceláře nebo agentury a rovnou si v její nabídce zakliknete i cestovní pojištění? I tady dávejte raději pozor. Cestovní kancelář vám totiž nemusí nabídnout vždy vhodné pojištění na základě vámi navštěvované destinace, ale spíš vám dá běžnou nabídku “pro všechny”. 

Ostražití buďte nejen u vašich evropských cest, ale důkladně se zaměřte zejména na ty mimoevropské. Limity například při návštěvě východní Asie, USA a dalších populárních destinací se nevyplatí podceňovat, především kvůli drahému místnímu zdravotnictví a případné ceně nutného převozu do Čech. Šetřit na limitech pojištění se v zámoří zkrátka nevyplatí. A navíc si za zprostředkování pojištění přes cestovku zpravidla ještě připlatíte

Suma sumárum: Jak najít to nejlepší cestovní pojištění? 

Nezáleží na tom, zda vás zahraničním pobytem bude provázet cestovní pojištění k platební kartě, pojištění zprostředkované cestovní kanceláří nebo to, které si sami sjednáte. Hlavní faktory při výběru kvalitního pojištění jsou totiž vždy stejné. Pozornost věnujte především limitům pojistného krytí, vhodnému rozsahu pojištění a pečlivému prostudování smluvních podmínek včetně výluk. 

Výběr pojistky ale nemusí být tak složitý, jak se zdá. Stačí se jen mrknout na aktuální nabídky cestovního pojištění s doporučenými limity přesně pro vaši dovolenou v zahraničí na RIXO.cz. Během minutky zjistíte, jaká pojistka vám nabídne nejlepší poměr ceny a kvality. A můžete frčet!