Krátkodobé pojištění auta do zahraničí se vám rozhodně bude hodit, pokud vyrážíte s autem do hor, k moři nebo zkrátka jen jedete na víkendový výlet. Proč by vám nemělo chybět, jak ho sjednat a čím se řídit při výběru? 

Na cestách vás (a především vaše auto) stejně jako v Česku může kdykoliv potkat nenadálá událost. Nenechte si zhatit plány nehodou nebo hledáním místního servisu, ale raději se za pár kaček pojistěte. Ano, pojištění auta do zahraničí na týden skutečně stojí maximálně několik stovek.

Stačí do zahraničí povinné ručení? 

Do zahraničí, přesněji do většiny evropských destinací, které jsou uvedené na vaší zelené kartě, můžete kdykoliv vyrazit jen se svým povinným ručením. To vás ochrání před placením škod na majetku a zdraví cizích osob, které byste provozem vozidla způsobili doma i v zahraničí. Vaše povinné ručení a zelená karta totiž platí ve všech zemích Evropské unie, respektive v zemích EHS (Evropského hospodářského prostoru). 

Konkrétní podmínky vstupu do určité země byste si však měli vždy před cestou osvěžit, aby vás nepřekvapila změna místní legislativy až při běžné silniční kontrole cestou do hotelu. Pokud máte povinné ručení se základním limitem 50 milionů korun, není od věci si při častějších cestách do zahraničí navýšit limity pojistného krytí. Zkontrolujte si také rozsah asistenčních služeb. Zpravidla mají ve smlouvě odlišně nastavené limity pro Česko a pro zahraničí. Pokud jste asistenci v rámci sjednávání povinného ručení nevěnovali příliš pozornosti, možná vám limity asistenčních služeb nebudou pro cestu do zahraničí stačit. Některé základní varianty povinného ručení nezahrnují asistenci v zahraničí vůbec. 

Bude v zahraničí platit vaše havarijní pojištění?  

Kromě základního povinného ručení vás na cestách do evropských destinací ochrání také havarijní pojištění. To platí i v zahraničí v plném rozsahu tak, jak ho máte sjednané. Ať už na cestách narazíte na nezkrotné živly nebo zloděje či vandaly, můžete být v klidu. Spolehnout se můžete i na asistenci, pokud jste si ji v rámci havarijka sjednali. Stejně jako u povinného ručení platí, že limity pro asistenci v zahraničí jsou jiné než pro asistenci po Česku. 

S kombinací povinného ručení a havarijního pojištění s krytím všech rizik si na cestách napříč Evropou zcela pohodlně vystačíte. Ovšem buďte v pozoru u takzvaného “minihavarijka”, nemusí vám pomoci ve všech situacích. Současně i zde se soustřeďte na limity asistence v zahraničí, které máte uvedené ve své smlouvě. Pochybujete, zda vám ochrana vystačí? Tak se zajímejte o krátkodobé pojištění auta do zahraničí. 

Jak funguje krátkodobé pojištění auta do zahraničí? 

Pojištění auta do zahraničí pojišťovny nabízí jako připojištění k základnímu cestovnímu pojištění. Obsahem tohoto pojištění jsou asistenční služby, které byste v zahraničí mohli potřebovat. Výčet služeb obsažených v asistenci je skutečně široký. Zahrnutý je zpravidla odtah vozidla do autoservisu i odtah vozidla do Česka, zapůjčení náhradního vozidla, zajištění opravy i související podpora, jako například tlumočení nebo zastupování v komunikaci s policií i servisem

Výhodou krátkodobého pojištění auta do zahraničí je nejen jistota, že se na své pojištění můžete spolehnout v konkrétní cílové zemi, ale také výhodná cena tohoto připojištění. Oproti sjednání asistence v rámci vašeho povinného ručení a havarijního pojištění si můžete vybrat přesný termín, kdy služby potřebujete. Díky tomu nemusíte “přeplácet” na svém dlouhodobém pojištění. 

Specifickým typem pojištění je krátkodobé havarijní pojištění. Díky němu můžete mít ochranu jen pro své cesty do zahraničí. A to včetně řady havarijních rizik, kam spadají škody způsobené živelními katastrofami, havárií, krádeží a podobně. Ovšem jeho sjednání je poměrně komplikované. Stejně jako u klasického havarijního pojištění budete muset před začátkem pojištění doložit fotodokumentaci nebo nechat auto prohlédnout v servisu. A ještě k tomu krátkodobé havarijko nenabízí příliš pojišťoven. Pokud svou cestu do zahraničí příliš dlouho neplánujete a potřebujete pojistku vyřídit hned, spolehněte se raději na připojištění autoasistence k cestovnímu pojištění. 

Jak vybrat nejlepší pojištění auta do zahraničí? 

Při výběru pojištění auta do zahraničí se zaměřte především na asistenční služby, jejich rozsah a nastavení. Asistence v zahraničí měla obsahovat odtah a opravu jak v nejbližším místě pobytu, tak v případě vážnějších poruch i odtah zpět domů. Starosti vám ušetří také možnost zapůjčení náhradního vozidla. Tam sledujte maximální počet dní užívání vozidla z půjčovny a denní limit nákladů na zapůjčení. 

Své cestovní pojištění s krátkodobým pojištěním auta do zahraničí můžete samozřejmě uzavřít u jiné pojišťovny, než u které máte sjednané své povinné ručení. Zda se u cestovka rozhodnete pro tu “vaši pojišťovnu” nebo zvolíte úplně jinou, nehraje žádnou roli. Naopak vám může porovnání několika nabídek různých pojišťoven nějaké peníze ušetřit. Mezi nabídkami pojišťoven narazíte na podstatné rozdíly nejen v pojistném krytí, ale i v ceně. 


Hledáte to nejvýhodnější cestovní pojištění s připojištěním auta do zahraničí? Srovnejte si nabídky cestovního pojištění na RIXO.cz. Do minuty srovnáte nabídky, za další minutku stihnete uzavřít pojistnou smlouvu a ihned poté můžete vyrazit za zážitky!


Na co dávat u pojištění auta do zahraničí pozor? 

Stejně jako u jakékoliv jiné pojistky se před uzavřením smlouvy podívejte do pojistných podmínek. Každé pojištění má nějaké výluky, se kterými byste se měli předem seznámit. Zpravidla vám asistence nepomůže v případě opakovaných poruch ani zhoršení již nevyhovujícího stavu vozidla, nezapomeňte tedy před cestou zkontrolovat technický stav vozidla a napravit případné nedostatky.

U pojišťovny neuspějete ani s nepříjemnostmi, které vám ovšem nebrání v bezpečném provozu vozidla. Letní dovolená v Chorvatsku sice s rozbitou klimatizací nebude úplně podle představ, ale s takovou poruchou vám asistence opravu ani odtah nezařídí. 

Nezapomeňte při sjednávání pojištění také vybrat jako počátek pojištění den vašeho odjezdu, nenechávejte sjednání až na chvíli, kdy dojedete do vaší destinace. Nejenže vás může nešťastná událost zaskočit už při cestě na místo určení. Některé pojišťovny nebudou poskytovat plnění vůbec, pokud si nesjednáte cestovko s předstihem již v Česku

Kolik stojí pojištění auta do zahraničí? 

Pojištění auta do zahraničí vás stejně jako samotné cestovní pojištění nebude stát majlant. Zajímá vás, jakou částku očekávat? Spočítali jsme vám cenu cestovního pojištění pro 1 osobu u několika pojišťoven, a to s připojištěním auta do zahraničí na týdenní dovolenou v Itálii. Cestovní pojištění již samozřejmě obsahuje základní cestovní asistenci a kryje také rekreační sporty

Kalkulace pojištění
Direct pojišťovna UNION pojišťovna AXA
Pojištění léčebných výloh 6 mil. Kč 15 mil. Kč 10 mil. Kč
Pojištění odpovědnosti (zdraví/majetek) 25/10 mil. Kč 5/5 mil. Kč 5/1,5 mil Kč.
Pojištění auta do zahraničí Odtah v zahraničí do 200 EUR, odtah vozidla do ČR do 20 000 Kč Odtah vozidla bez omezení Odtah do 50 km, odtah vozidla do ČR (do 1000 EUR)
Oprava na místě do 200 EUR Oprava na místě do 6 500 Kč Oprava na místě (cesta a 4 h. práce mechanika)
Náhradní ubytování do 200 EUR/den (max. 2 osoby, 2 noci) Náhradní ubytování (max. 5 osob, 2 noci) Náhradní ubytování do 80 EUR/den (max. 2 osoby, 2 noci)
Doprava posádky do cíle či domů do 400 EUR Doprava posádky do cíle či domů do 40 600 Kč Doprava posádky do cíle či domů do 600 EUR
Pomoc při defektu pneumatiky, vybité baterii, nedostatku paliva či ztrátě klíčů Pomoc při defektu pneumatiky, vybité baterii, nedostatku paliva či ztrátě klíčů Pomoc při defektu pneumatiky, vybité baterii, nedostatku paliva či ztrátě klíčů
Cena základního cestovního pojištění 150 Kč 300 Kč 394 Kč
Dílčí cena pojištění auta do zahraničí za 1 týden 193 Kč 248 Kč 243 Kč
Celková cena pojištění za 1 týden 343 Kč 548 Kč 638 Kč

Zajímá vás, na kolik vyjde pojištění auta do zahraničí právě vás? Srovnejte si nabídky od řady pojišťoven na RIXO.cz. A rovnou si své pojištění můžete pár kliky sjednat. My vám ihned po uzavření pojistné smlouvy nahrajeme asistenční kartičku do appky RIXO, abyste  měli pomoc vždy po ruce.