Vyměnili jste svůj klasický bicykl za moderní variantu kola s elektrickým pohonem? Chraňte nejen elektrokolo, ale i svou peněženku pojištěním. Jak najít to nejlepší pojištění elektrokola a kolik za něj zaplatíte? Na tyto otázky vám odpovíme v našem článku.

Nákup elektrokola není malá investice. Jeho poškození, zničení nebo dokonce odcizení by vás mohlo zabolet. A přiznejme si – padesát tisíc korun na nové kolo jen tak na zemi nenajdete. Nebezpečí navíc nemusí hrozit jen vám a vašemu dopravnímu prostředku, ale i ostatním účastníkům provozu. Ve všech těchto případech vám ale může pomoci dobře vybrané pojištění. 

Je potřeba mít elektrokolo pojištěné? 

Elektrokola se narozdíl od silnějších elektrokoloběžek a jiných vozítek (zatím) vyhnou nutnosti sjednání pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, tedy dobře známého povinného ručení. Elektromotor se u nich totiž nepovažuje za hlavní zdroj pohybu, ale pouze za sekundární. Jinak řečeno: na kole spíše šlapete, než abyste se pouze vozilii. To, že elektrokolo pojišťovat nemusíte, však neznamená, že byste žádné pojištění mít neměli. 

Majitele elektrokol by měly zajímat dvě různé situace: způsobení škody na zdraví a majetku cizích osob provozem elektrokola a vznik škody na samotném elektrokole. Na obě z nich se podrobně zaměříme v dalších odstavcích. Pokud už jste někdy řešili pojištění “obyčejného” kola, možná budete vědět, o čem je řeč. 

Pojištění elektrokola v pojištění majetku

Pokud chcete pojistit samotné elektrokolo pro případ poškození, zničení nebo odcizení, poohlédněte se po nabídkách speciálních produktů samostatného pojištění (elektro)kol, které nabízí jen omezené množství pojišťoven. Mnohem větší výběr pak nabízí klasické pojištění domácnosti. Zpravidla totiž pojištění domácnosti platí i pro věci mimo domov, tedy například kolo uzamčené před obchodem nebo vaším pracovištěm. O něco širší krytí můžete najít v nabídce pojišťoven pod názvem “připojištění sportovní výbavy” (nabízí např. pojišťovna ČPP) nebo “připojištění kol” (nabízí např. pojišťovna Direct). 

Jak takové pojištění vybrat? Při výběru pojištění se zaměřte především na nastavení odpovídajících limitů pojistného plnění a rozsah rizik, která pojištění pokryje. Zpravidla v nabídce pojišťoven najdete ochranu proti živelním katastrofám, odcizení či vandalismu. Nemělo by vás také překvapit, že u tohoto druhu pojištění se uplatňuje spoluúčast. Vždy tedy alespoň nějakou částku (většinou minimálně 1 000 Kč) zaplatíte při škodě ze svého. Má to ale i své výhody – drobné škody pravděpodobně s pojišťovnou ani nebudete chtít řešit. Navíc, čím vyšší si nastavíte spoluúčast, tím nižší bude cena pojištění. Zkuste si ho rovnou srovnat!

Pozornost vždy věnujte také výlukám, které může každá pojišťovna vymezit jinak. Pokud vás zajímá hlavně pojištění proti krádeži, počítejte s tím, že pojišťovny jistojistě nebudou krýt krádeže elektrokola, které jste dostatečně nezabezpečili zámkem nebo úschovou v uzamčeném objektu. 

Pojištění elektrokola

Pojištění elektrokola a odpovědnosti z jeho provozu

Namísto povinného ručení si i s výkonnějším elektrokolem vystačíte pouze s dobrovolným pojištěním odpovědnosti pro případ, že jízdou na kole někomu způsobíte škodu na majetku či na zdraví. Nejde totiž o nic nevídaného ani u klasických jízdních kol, natož u silnějších a rychlejších elektrokol a zejména náhrada za újmu na zdraví jiného člověka se může vyšplhat až do milionových částek

Pojistná ochrana proti způsobení škody jízdou na obyčejném kole i elektrokole je součástí základního rozsahu pojištění občanské odpovědnosti, které se hodí mít v jakékoliv situaci. Pomůže totiž nejen při nehodě na kole, ale třeba i při vytopení bytu sousedům pod vámi nebo jiných nešťastných událostech, které vznikly vaší nepozorností. 

I při výběru pojištění občanské odpovědnosti se zaměřte především na limity pojistného plnění, které se vztahují i na jiné situace, než na škodu způsobenou jízdou na kole. Vaše pojistka by tedy měla mít limity nastavené minimálně na 5 milionů korun. Stejně jako u pojištění domácnosti se zde nevyhnete nastavení spoluúčasti.

Budete se moci na svou pojistku plně spolehnout? Ukázkové řidiče žádné překvapení nečeká. Pojišťovna bude při řešení konkrétní pojistné události zkoumat, jestli jste při jízdě dodrželi všechny předpisy. Pokud byste pravidla silničního provozu nedodrželi, pojišťovna plnění může krátit nebo úplně odmítnout výplatu plnění. S alkoholem v krvi rozhodně řídítka do ruky neberte a ujistěte se, že jezdíte povolenou rychlostí na správných typech vozovky. 

Kolik vás pojištění elektrokola a odpovědnosti bude stát? 

Podívejte se s námi na několik variant pojištění, které vám poskytnou komplexní ochranu nejen při jízdě na elektrokole, ale i v běžném životě. Nebojte, s investicí do pojištění domácnosti i pojištění odpovědnosti se hravě vejdete do 2 tisíc korun za rok.

V našem příkladu jsme počítali s hodnotou vybavení domácnosti 500 000 Kč, optimálním rozmezím limitů občanské odpovědnosti, které pojišťovny nabízí a ochranou kola v hodnotě 60 000 Kč.

Maxima pojišťovnaDirectPojišťovna VZPSlavia pojišťovna
Limit plnění v pojištění domácnosti500 000 Kč500 000 Kč500 000 Kč500 000 Kč
Limit plnění v pojištění odpovědnosti5 000 000 Kč5 000 000 Kč5 000 000 Kč6 000 000 Kč
Limit plnění (elektro)kola / sportovní výbavy50 000 Kč60 000 Kč50 000 Kč60 000 Kč
Spoluúčast1 000 Kč1 000 Kč1 000 Kč1 000 Kč
Limit asistence4 000 Kč5 000 Kč5 000 Kč5 000 Kč
Cena pojištění bez pojištění elektrokola za rok1 328 Kč1 490 Kč1 319 Kč
Cena celkového pojištění za rok1 886 Kč1 997 Kč1 435 Kč1 859 Kč
Kalkulace pojištění vychází z nabídek partnerských pojišťoven srovnávače RIXO.cz dostupných v době publikace. 

A na kolik by pojištění elektrokola vyšlo vás? Srovnejte si pojištění domácnosti a pojištění odpovědnosti pár kliky do dvou minut. Stačí jen vyplnit základní údaje o vás a vašem bydlišti a během chvilky si můžete prohlédnout nabídky celé řady pojišťoven. Jdeme na to?