Životní pojištění je tu pro případ, že vás jednoho dne postihne vážná nemoc či úraz. Je pro mladé lidi na vrcholu sil zbytečné? Vůbec ne. Naopak lepší chvíle pro sjednání životního pojištění už nepřijde. A to nejen kvůli ceně, ale i rozsahu pojistky. 

Na životko obvykle lidé nemyslí do chvíle, kdy je už nějaké zdravotní trable začnou trápit. A pokud se snaží později životko uzavřít, můžou být překvapeni vysokou cenou nebo dlouhým seznamem výluk. To znamená, že ve spoustě věcí jim už pojištění nepomůže. Proč tomu tak je? A kdy a na jak dlouho uzavřít životní pojištění? Na to se podíváme v našem článku. 

Proč mají mladí levnější a lepší životní pojistky? 

Nastavování ceny životního pojištění vychází ze statistické pravděpodobnosti rizik, která vám mohou hrozit v době sjednání. Vzhledem k tomu, že dvacátníky a třicátníky postihují závažné diagnózy ojediněle, riziko invalidity nebo smrti je naprosto minimální. A na to samozřejmě pojišťovny reagují jednak nabízeným rozsahem pojištění, tak i cenou. Riziko se pak propisuje ve všech dílčích pojištěních, kam patří nejen smrt a invalidita, ale například závažné nemoci nebo trvalé následky úrazu

V čem spočívá výhoda včasného sjednání životního pojištění, když jsme si právě řekli, že vám v mládí zas tak nic vážného podle statistik nehrozí? Celý “fígl” je v tom, že cena i rozsah pojištění se vám za celou dobu trvání pojištění nemění. Záleží jen na vás, zda si výhodné životní pojištění zajistíte do věku 55, 65 nebo až 75 let. 

Nespornou výhodou také je, že vaše pojistka z mládí bude po celou dobu pojištění krýt veškerá rizika bez omezení. Problém, který často postihuje při sjednávání pojištění čtyřicátníky a padesátníky, spočívá v individuálním vyloučení předchozích zdravotních obtíží z běžného rozsahu pojištění. Obvykle jde například o problémy ze zády, cukrovkou či obezitou. 

Kolik skutečně ušetříte, když si sjednáte životní pojištění v mládí? 

Jak významná je úspora, které můžete dosáhnout se sjednáním životka, když je vám 20, 30 nebo 35 let? Spočítáme vám, kolik jednotlivá pojištění v životku stojí v souvislosti s tím, v kolika letech si pojištění sjednáte. A kdy se pojistit, abyste měli životní pojištění co nejlevnější? Podíváme se na pojištění jednotlivých hlavních rizik a jejich cenu na základě vstupního věku. 

Cena pojištění podle vstupního věku

Pojištění20 let25 let30 let35 let40 let
Úmrtí (cena za měsíc)9 Kč9 Kč11 Kč13 Kč16 Kč
Invalidita III. st. (cena za měsíc)255 Kč289 Kč331 Kč391 Kč489 Kč
Invalidita II. st. (cena za měsíc)100 Kč100 Kč105 Kč111 Kč148 Kč
Závažné nemoci (cena za měsíc)93 Kč112 Kč147 Kč189 Kč259 Kč
Trvalé následky úrazu (cena za měsíc)80 Kč80 Kč85 Kč85 Kč96 Kč
Měsíční pojistné celkem537 Kč590 Kč679 Kč789 Kč1008 Kč
Kalkulace pojistného vychází z nabídek srovnávače RIXO.cz v době publikace na základě následujících pojistných částek: pojištění smrti – 50 000 Kč; pojištění invalidity III. stupně – 5,4 milionu Kč v součtu klesajících a konstantních částek; pojištění invalidity II. stupně 3,15 milionu Kč v součtu klesajících a konstantních částek; pojištění závažných nemocí – 250 000 Kč; pojištění trvalých následků úrazu – 1 mil. Kč.

Porovnání měsíčního pojistného mluví jasně. Ještě své životko nemáte? Srovnejte si pojištění s doporučeným nastavením pojistných částek přímo pro vás. Stačí jen zadat pár údajů a do minutky uvidíte, kolik by stála vaše životní pojistka

Jak na sjednání životního pojištění pro mladé 

Životní pojištění vám může dobře posloužit v mnoha situacích. Třeba když si berete vyšší úvěr či hypotéku, zakládáte rodinu nebo se jen chcete chránit před nečekanými situacemi, když jste závislí jen sami na sobě

Životní pojištění pro mladé

V životním pojištění hraje roli nejen váš věk, ale také vaše zaměstnání, vámi provozované sporty a jejich rizikovost. Připlatíte si zpravidla adrenalinové sporty, přičemž ne každá pojišťovna vám je bude chtít zahrnout do pojistného krytí. Své výhody může mít v životním pojištění také zdravý životní styl. I kouření a konzumace alkoholu má vliv na to, kolik zaplatíte za životní pojištění. 

A jak správně nastavit životní pojištění? Záleží na vaší rodinné a finanční situaci. Vždy ale platí, že byste se měli soustředit především na dlouhodobá rizika, jako je invalidita, závažné nemoci nebo následky vážných úrazů. Drahá a nepříliš důležitá krátkodobá rizika jako denní odškodné raději nechte ležet ladem. 

Nevíte si s nastavením svého životního pojištění rady? Nevadí, naši specialisté vám pomohou najít kvalitní a zároveň výhodné pojištění, které vás provede celým životem. Tak do toho!