Když vás někdo nabourá, můžete se spolehnout na odškodnění z povinného ručení viníka. Co když ale bouráte vlastní vinou vy? Pokud nemáte pojištění minihavárie nebo přímo havarijní pojištění, opravy vašeho auta budete muset uhradit sami. Ale jaké z těchto dvou pojištění vybrat? 

Spoléhat se na štěstí se nevyplácí, a to platí i pro zkušené řidiče. Pro případ, že způsobíte dopravní nehodu, vám nestačí jen povinné ručení pro náhradu škod jiným účastníkům provozu, ale myslet byste měli i na své vozidlo. Ať už je vaše auto starší nebo právě sjelo z výrobní linky, pojištění škod na vlastním autě byste měli zvážit. 

Havarijní pojištění

Havarijní pojištění vám společně s povinným ručením poskytne tu nejlepší ochranu před celou řadou rizik. Hodí se především pro dražší a nová vozidla, u kterých by základní připojištění minihavárie pokrylo jen zlomek ceny. Počítejte s tím, že kvalitní havarijní pojištění s obsahem všech důležitých rizik a správně nastavenými limity vás vyjde na několik tisíc až po vyšší desetitisíce korun. Pro starší ojetá auta, která nepatří mezi sběratelské kousky, se proto víc hodí levnější pojištění minihavárie k povinnému ručení. 

Pro nová auta se navíc hodí sjednat v rámci havarijka také GAP pojištění. To slouží k tomu, abyste během několika prvních let trvání smlouvy při úplném zničení vozidla nebo jeho krádeži (tzv. totálce) od pojišťovny dostali přesně tolik, za kolik jste svůj vůz koupili. Vyrovnáte tak tzv. obvyklou cenu vozidla, kterou vám pojišťovna vyplatí z havarijního pojištění, ale zároveň vám pojišťovna díky pojištění GAP doplatí ještě zbytek pro dorovnání původní kupní ceny

U havarijního pojištění vždy počítejte se spoluúčastí, která vyjadřuje (absolutní částkou, procentem nebo jejich kombinací), jakou částkou se na škodě podílíte vy. U drahých aut pro vás bude výhodné se orientovat podle pevně určené částky. U procentuálního vyčíslení byste se totiž v případě vyšší škody možná “nedoplatili”.


Chcete se podívat na aktuální nabídky pojišťoven? Srovnejte si nabídky povinného ručení a havarijního pojištění během pár minut na RIXO.cz. 


Připojištění minihavárie k povinnému ručení

Pojištění minihavárie, nebo také “pojištění nákladů na opravu vlastního vozidla” je jedním z celé řady připojištění, které si můžete sjednat k vašemu povinnému ručení. Nejvíce ho ocení řidiči, kteří mají již starší model vozidla a nepotřebují plnou ochranu prostřednictvím havarijního pojištění. Havarijní pojištění by se jim totiž možná nejen nepodařilo se starším vozidlem sjednat, ale zároveň by bylo neúměrně drahé. Pojištění minihavárie totiž vyjde na stovky korun ročně, havarijko oproti tomu stojí vyšší tisíce korun.

Kde takové připojištění hledat? Nabízí ho mnoho pojišťoven, ale u každé z nich může mít toto pojištění jiný název i obsah. Uvedeme několik příkladů. Pojištění od jmenovaných pojišťoven níže si můžete pár kliky pohodlně srovnat na RIXO.cz. 

Povinné ručení ČPP s připojištěním Klika

Česká podnikatelská pojišťovna nabízí k povinnému ručení připojištění Klika, které se uplatní při vámi zaviněné nehodě. Ovšem jen za podmínek, že s poškozením vašeho vozidla také došlo ke škodě na majetku či újmě na zdraví někoho jiného. To znamená, že vyplacení náhrady škody na vašem vozidle pojišťovnou je podmíněné vaší povinností nahradit škodu jinému (prostřednictvím vašeho povinného ručení). Při srážce se zvěří nebo vjetí “do pangejtu” vám tedy toto pojištění nepomůže

Pojištění je určeno pro starší auta, o čemž svědčí také limit plnění, který u ČPP začíná na 10 tisících korun a končí na 50 tisících korun. Výhodou ale je, že při pojistné události neplatíte žádnou spoluúčast

Povinné ručení Pillow s připojištěním Dopravní nehoda

Pojišťovna Pillow v připojištění Dopravní nehoda pamatuje nejen na samotnou zaviněnou bouračku, ale i celou řadu jiných neštěstí, které nemají jiného viníka. Uhradí škodu vzniklou na pojištěném vozidle následkem nehody, nárazu, pádu vozidla nebo jeho vjetí do vody i poškození způsobené pádem věcí, pokud nejde o živelní událost. Poškození se ovšem nesmí týkat pouze skel nebo pneumatik vozidla, ale také jiné části vozidla. 

Počítejte také s tím, že pokud vozidlo pojišťovně nenafotíte, nemine vás spoluúčast ve výši 5 000 Kč. Po nafocení vozidla se spoluúčasti vyhnete. Limitem pro pojištění Dopravní nehoda je u Pillow tzv. obvyklá cena vozidla, kterou můžete určit během sjednávání povinného ručení sami. Případně můžete zvolit jistější variantu a nechat výpočet obvyklé ceny vozidla na pojišťovně. 

minihavárie

Kolik stojí připojištění minihavárie a havarijní pojištění? 

Zajímá vás, na jakou částku vás vyjde připojištění minihavárie k povinnému ručení nebo rovnou havarijko? Podívejte se na kalkulaci níže. 

UNIQAČPPPojišťovna Pillow
Limit krytí povinného ručení (škody na majetku/zdraví)100/100 milionů korun100/100 milionů korun70/70 milionů korun
Cena povinného ručení3 591 Kč3 013 Kč3 294 Kč
Limit krytí připojištění minihavárie30 000 Kč30 000 Kč30 000 Kč
Cena připojištění minihavárie414 Kč820 Kč2 119 Kč
Celková cena4 005 Kč3 833 Kč5 413 Kč
Kalkulace na vozidlo Škoda Fabia, rok výroby 2003 vč. bonusů vychází z nabídek pojišťoven dostupných na srovnávači RIXO.cz v době publikace. 

Potřebujete i připojištění nezaviněné nehody?

Tohle pojištění sem sice úplně nepatří, ale když jsme u bouraček, nemůžeme ho jen tak vynechat. Jak už název napovídá, pojištění nezaviněné bouračky vám se zaplacením opravy škod na vašem vozidle nepomůže, pokud jste právě vy byli viníkem. Toto připojištění najdete v nabídce pojišťoven také pod název “pojištění přímé likvidace”. 

Co je tedy obsahem tohoto pojištění? Místo toho, abyste při nehodě zaviněné někým jiným čerpali plnění z pojišťovny viníka nebo případně svého havarijního pojištění, stačí jen nahlásit škodu vaší pojišťovně. Ta vám vyplatí plnění a následně pojistnou událost dořeší s pojišťovnou viníka. Podmínkou ovšem je, že za škodu na svém autě nenesete ani částečnou odpovědnost. Sjednáte ho například u pojišťovny Direct, Allianz, ČPP a celé řady dalších pojišťoven.

Chcete si rovnou nabídky autopojištění od těchto pojišťoven srovnat? Není problém! Stačí jen párkrát kliknout a nabídky přesně pro vaše vozidlo jsou na světě.