Přemýšlíte o pořízení nového auta? Ať už si děláte zálusk na nejnovější model nebo ojetinu, seznamte se nejprve s možnostmi jeho financování. Provedeme vás výhodami pořízení auta na úvěr a poradíme, na co se soustředit. Půjčka na auto vás nemusí vždy vyjít draho.

Pokud na auto nemáte dostatek prostředků z vlastních zdrojů, pravděpodobně uvažujete o leasingu, účelovém úvěru, neúčelovém spotřebitelském úvěru nebo kombinaci vlastních zdrojů a úvěru. Jaká varianta financování je ta nejvhodnější pro vás a proč nezanevřít na půjčku? Všechno, co potřebujete vědět, najdete v našem článku. 

Jak se vyznat mezi půjčkami a leasingy?

Jak fungují půjčky a leasingové produkty, už určitě alespoň z doslechu víte. Vše má ale své výhody a nevýhody. Právě na ně se teď zaměříme. Začněme s klasickým spotřebitelským úvěrem. Výhodou obyčejné půjčky je bezesporu fakt, že za půjčené prostředky si můžete pořídit cokoliv a vlastnictví těchto věcí náleží jen vám. Sjednání půjčky navíc nebývá nijak komplikované, protože dnes už můžete s bankou všechno vyřídit online. Připravit se ovšem musíte na prověřování vaší bonity včetně předložení výpisů z účtu a zkoumání zápisů v registrech. 

A jak si oproti obyčejné neúčelové půjčce stojí účelový úvěr na auto? Tato varianta se příliš neliší od klasických půjček, které znáte. Už název vám ale napoví, že za půjčené peníze si nemůžete zrekonstruovat byt nebo koupit novou pračku. Využít je můžete pouze na nákup nového či ojetého vozidla a zpravidla budete svým novým autem za úvěr ručit. Díky účelové autopůjčce mimo jiné dosáhnete na nižší úrok a zpravidla také na delší dobu splatnosti. Chcete si pořídit něco jiného než osobák na čtyřech kolech? Účelová autopůjčka vám umožní pořídit si i motocykl, čtyřkolku, nákladní automobil i pracovní stroje.    

Leasing na auto patří k populárním možnostem financování, ovšem má poměrně významný zádrhel. Auto totiž nepatří vám, ale leasingové společnosti. Vy si ho tedy prakticky jen pronajímáte do doby, než auto celé splatíte (v případě finančního leasingu), případně vám nikdy patřit nebude (v případě operativního leasingu). Na začátku finančního leasingu také zpravidla budete muset zaplatit akontaci ve výši zhruba třetiny hodnoty vozidla. K využití leasingu vás ale mohou motivovat měkčí podmínky pro jeho získání nebo pohodlí, které získáte se servisem a pojištěním auta v ceně. 

Má půjčka na auto smysl? 

Na otázku sice můžeme jednoduše odpovědět “ano”, ale rozhodně se vyplatí zapřemýšlet o vhodnosti půjčky v souvislosti s tím, co hledáte právě vy. Pokud se poohlížíte po novém či zánovním klasickém osobním autě a nevadí vám, že nebude opravdu “vaše”, s klidem můžete jít do leasingu. V případě, že si chcete svého auta užívat bez omezení, hodit se vám bude spíše klasický spotřebitelský úvěr “na cokoliv”. Také myslete na to, že starší ojetiny nebo unikátní modely aut na leasing zpravidla neseženete

Klasický spotřebitelský úvěr vám dává volnost i v tom, že s autem můžete nakládat podle svého vlastního uvážení. Pokud už nyní víte, že budete chtít na autě provádět nějaké úpravy nebo vám po čase zkrátka nebude vyhovovat a budete ho potřebovat prodat, leasing by pro vás mohl být překážkou. 

Vyplatí se půjčka na auto právě vám? 

Investice do auta může obnášet půjčku jen na pár desítek tisíc, pro jiné ale může být částka až šesticiferná. Výrazný rozdíl v ceně záleží samozřejmě na tom, jaké auto si vybíráte. Zároveň vezměte v potaz i výši úvěru, na který dosáhnete.  

Při výběru auta se nesoustřeďte jen na okamžité náklady, podívejte se i na náklady do budoucna. Pokud kupujete ojetinu, počítejte s menší finanční rezervou na nutné opravy. Můžete ale také zjistit, že brát si nižší a dosažitelný úvěr na starší auto se vám nevyplatí už jen z toho důvodu, že do údržby a oprav dáte více peněz, než zaplatíte na úvěru i s úroky. V horším případě pak budete splácet půjčku ještě potom, co vaše auto skončí na vrakovišti. A taková půjčka vám rozhodně nepřinese užitek. Pamatujte na dobře známou poučku: měli byste si půjčovat jen na věci, které vám vydrží i poté, co úvěr splatíte. 

A co když je to naopak? Pokud sníte o pořízení nejnovějšího auta rovnou ze salonu, realisticky zhodnoťte také své finanční možnosti. Spočítejte si, zda na půjčku v požadované výši dosáhnete a zda si budete moci dovolit ji splácet. A to nejen nyní, ale i v budoucích letech. Vždy byste totiž měli počítat s tím, že si i v průběhu splácení půjčky budete moci našetřit určitou finanční rezervu. Přece jen i samotný provoz auta také něco stojí. Pokud bez problému ustojíte měsíční splátky a dokážete si přitom i nějaké peníze našetřit, půjčka může být přesně to, co hledáte. 

Berete si půjčku? Chraňte se

Před nečekanými událostmi, které by vám bránily ve splácení, vás může ochránit životní pojištění. V případě, že vás potká závažná nemoc nebo těžký úraz, vám pojistka může pomoci uhradit zvýšené životní náklady, kompenzační pomůcky a případně i doplatit dluh.

Tip RIXO.cz: Chraňte svou investici havarijkem. S havarijním pojištěním budete mít jistotu, že nebudete splácet úvěr za “nic”, když bude vaše auto na odpis dříve, než čekáte. Třeba kvůli živelní katastrofě, zaviněné havárii nebo odcizení. Srovnejte si nabídky pojišťoven a najděte to nejvýhodnější havarijní pojištění v pohodlí domova za pár minut. 

Půjčka na auto: Podle čeho vybírat?

Výběr toho pravého úvěru neberte na lehkou váhu. Z lákavé nabídky se může v průběhu splácení vyklubat pěkně nevýhodná půjčka. Jak a kde si půjčit bezpečně? Poradíme!

Jaké ukazatele při výběru úvěru sledovat

U jednotlivých nabídek půjček se zaměřte na několik hlavních informací. Zajímat by vás měla nejen úroková sazba, ale také výše RPSN, poplatky, délka splácení nebo výše splátek. Čím nižší úrok a menší rozdíl mezi RPSN a úrokovou sazbou, tím lépe. Seznamte se také se sankcemi za prodlení nebo možnostmi odkladu splátek. Všechny tyto podmínky vám prozradí, jestli jde o férovou půjčku. 

Půjčka z autosalonu nebo bazaru? Raději opatrně

Šli jste okouknout auto do salonu nebo bazaru? Možná vás už prodejce nalákal na auto na úvěr se slevou. Skvělá příležitost? Ne vždy. Někdy se totiž stává, že vám sice několik desítek tisíc z kupní ceny auta prodejci odečtou, zato však o to více vydělají na samotném úvěru. Nevýhodný úvěr prozradí vysoká úroková sazba, “astronomicky vysoké” RPSN i krátká doba splácení. Před podpisem rozhodně nepodceňujte seznámení se s kompletními podmínkami úvěru. 

Půjčka na auto v autosalonu

Vyberte prověřeného poskytovatele

Vaše první kroky před sjednáním úvěru by měly vždy směřovat do banky. Neznamená to, že musíte běhat po pobočkách, vše už v dnešní době zařídíte online z pohodlí domova. Banka a důvěryhodná nebankovní společnost vám zpravidla dokáže zajistit výhodné podmínky, ovšem dobře si vás předtím prověří.

Oproti tomu některé nebankovní společnosti, které rozdávají půjčky “na potkání”, si obvykle na klientech obrazně řečeno namastí kapsu. Jak se tedy na trhu úvěrů orientovat a poznat neférovou nebankovku? Třeba pomocí Indexu odpovědného úvěrování organizace Člověk v tísni, ze kterého vychází i srovnání půjček na RIXO.cz.

Srovnávejte půjčky mezi sebou

Podmínky půjček se neustále mění a co bylo výhodné včera, nemusí být výhodné dnes. Chcete mít okamžitý přehled o nejvýhodnějších nabídkách? Kdykoliv si můžete půjčky online srovnat. Ve srovnání na RIXO.cz uvidíte jen nabídky férových bank a nebankovních společností, které jsou prověřené Indexem odpovědného úvěrování. Nezávazné srovnání bez zadávání zbytečných údajů i nahlížení do registrů vám zabere jen minutku.