Adventní a vánoční trhy v Německu, Rakousku nebo v Polsku každoročně přilákají desetitisíce Čechů. Možná už myslíte na procházky kolem stánků a horký svařák, nezapomeňte ale před výletem na sjednání cestovního pojištění. I když vaše cesta končí už třeba v Drážďanech. 

Na dovolenou u moře si cestovko sjednáváte bez mrknutí oka. Pojištění byste ale měli brát jako samozřejmost i ve chvíli, kdy cestujete jen na otočku pár desítek kilometrů od našich hranic. Ať už jedete nasát vánoční atmosféru do jakéhokoliv města našich sousedů, mějte na paměti i rizika, která se s návštěvou adventních trhů pojí. Zážitek vám totiž může překazit nejen dlouhá kolona, ale třeba i zdravotní potíže po klobásce, která vám lidově řečeno “nesedla”. Proč je dobré si pojištění sjednat i na jeden den

Úraz vás může potkat kdekoliv

Zrovna si vyjedete na pohodový víkend do Vídně a jako “na potvoru” na ledu uklouznete a přivodíte si otřes mozku. Že je to scénář jako z hořké komedie? Ne tak docela, takové nešťastné události se skutečně stávají. A zrovna ve chvíli, kdy to nejmíň očekáváte (a potřebujete). 

Když dojde k úrazu, který vyžaduje okamžité lékařské ošetření, nemůžete se spoléhat jen na své zdravotní pojištění a kartičku EHIC (Evropský průkaz zdravotního pojištění), která platí po celé EU. V zahraničí vám totiž zabezpečí jen přístup k péči a nejnutnějším lékařským výkonům. Záleží i na zdravotním systému vámi navštěvované destinace. Navíc si budete muset zaplatit stejnou spoluúčast, jako místní. Stejně tak i repatriaci do Česka si  budete muset zaplatit sami. Na kolik vás takové dobrodružství vyjde? Klidně i na vyšší desítky tisíc korun

Pokud máte cestovní pojištění, veškeré náklady na ošetření a hospitalizaci v případě onemocnění nebo úrazu i repatriaci do Česka až do sjednaného limitu uhradí pojišťovna. Na krátký výlet po střední Evropě vám bude stačit základní nabízený limit 5 milionů korun. Pokud vás ihned po úrazu neodveze sanitka, nejprve byste se měli vždy obrátit na pojišťovnu, která vám v rámci cestovní asistence poradí, jaké nejbližší zdravotnické zařízení navštívit.

Zavadíte o zboží? Uhradíte škody trhovcům

Vánoční trhy jsou plné originálních ozdob a dekorací, které něco stojí. V tlačenici přitom není těžké vystavené zboží shodit třeba kabelkou nebo batohem a způsobit tak škodu v řádu tisíců korun. I v takové situaci vás cestovní pojištění podrží. A to nejen co se týče škod přímo souvisejících s vánočními trhy – kryje nejen škody na cizích věcech, ale i újmu na zdraví a jinou nemajetkovou újmu

I když máte pojištění, dávejte pozor na noční procházky městem v případě, že jste se předtím posilnili alkoholem. Za škodu způsobenou pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek za vás pojišťovna žádné plnění neuhradí. Případnou škodu tak budete muset uhradit ze svého. Jak moc je pojišťovna striktní při posuzování intoxikace alkoholem? Napoví vám pojistné podmínky. Ve většině případů ale budete mít smůlu. 

Vánoční trhy lákají kapsáře

Vše, co máte při prohlížení zboží na stáncích u sebe včetně batohů, kabelek a cenností, může být terčem zlodějů. Příležitosti jsou totiž ideální – vy se rozplýváte nad ručně vyřezávaným betlémem, lidí je kolem spousta, peněženky návštěvníků jsou plné peněz a pro zloděje tak není náročné si na váš úkor trochu “přivydělat”. Měli byste si proto zaprvé dostatečně zabezpečit cennosti, které nosíte při sobě, a zároveň ještě svá zavazadla ochránit prostřednictvím připojištění. To vám pomůže v případě krádeže z hotelového pokoje i odcizení vašich věcí přímo na ulici

Při sjednávání pojistky vždy věnujte pozornost výlukám v pojistných podmínkách – pojištění zavazadel zpravidla nezahrnuje mobilní telefony, šperky nebo peníze. Pokud se stanete obětí kapsářů, opět vám mohou s řešením situace pomoci asistenční služby, které vám poradí, na jakou policejní stanici se obrátit a jaké dokumenty budete k uplatnění nároku potřebovat. 

Pojištění na vánoční trhy stojí pár korun

Cestovní pojištění se vám u krátkého výletu může zdát jako “zbytečná” věc. Mnoho lidí tak vyráží do zahraničí bez pojištění jen s evropskou kartičkou zdravotního pojištění. Přitom ale stačí jen vteřina nepozornosti a neštěstí je na světě. Dobré cestovní pojištění ale můžete mít už za pár kaček. Nevěříte? Tak se na to podíváme – pro Rakousko, Německo, Polsko i vzdálenější Maďarsko platí stejná cena i limity pojistného krytí. Samozřejmě i včetně cestovní asistence, kdybyste si v nouzi nevěděli rady.

Vzorové pojištění od pojišťovny Direct 

Celková cena za 1 den pojištění30 Kč
Krytí léčebných výloh5 mil. Kč
Krytí odpovědnosti (majetek/zdraví)5/5 mil. Kč
Limit připojištění zavazadel15 000 Kč

Ať už navštěvujete vánoční trhy v zahraničí po vlastní ose nebo v rámci organizovaného zájezdu, na sjednání cestovního pojištění nezapomínejte. Myslete také na to, že cestovní pojištění si musíte sjednat ještě předtím, než opustíte Česko. Pozdější sjednání by vám mohlo být k ničemu – sjednávání pojištění až v cílové destinaci totiž zavání problémem. Některé pojišťovny to neumožňují vůbec a jiné zase mají několik dní tzv. karenční dobu v řádu několika dnů.

Zkuste si nabídky pojištění nezávazně a zdarma srovnat a vyberte si tu, která se vám nejvíce zamlouvá. Stačí vám na to jen minuta. Po sjednání pojistky najdete všechny dokumenty ve své aplikaci RIXO nebo v e-mailu, a to včetně asistenční kartičky. Kdykoliv pak budete služby pojišťovny potřebovat, máte na pár kliků všechno potřebné při ruce. 

Šťastnou cestu a pohodový adventní čas!