Zima se blíží a s ní přichází i zvýšené riziko nehod. Krátké dny, deštivé počasí a namrzlé silnice totiž bezpečnosti při řízení rozhodně nepomáhají. I když jste ukázkový řidič, nemusí vás vaše schopnosti na sněhu a ledu vždy zachránit. Oprava auta po bouračce se navíc může pěkně prodražit. Na své havarijní pojištění se ale můžete vždy spolehnout.

V zimě byste měli svému plechovému miláčkovi věnovat o něco více pozornosti než v jiných ročních obdobích. Samozřejmostí je přezutí pneumatik nebo třeba výměna letní směsi v ostřikovačích a chladiči za zimní. Pokud ale máte nové nebo hodnotnější vozidlo, dobrou investicí pro vás bude také havarijní pojištění. Počet nehod se totiž v zimě výrazně zvyšuje – Hasičský záchranný sbor ČR uvádí, že riziko vzrůstá až patnáctkrát

Pozor na kamínky

Proti zledovatění sněhové nadílky se nejčastěji používá směs soli se štěrkem. Štěrkový posyp sice pomáhá zamezit klouzání vašich kol po vozovce, zároveň se ale kamínek může stát nebezpečným projektilem, který si to namíří přímo do vašeho čelního skla. Nejde přitom o vinu řidiče auta před vámi. Nápravu případných škod budete muset uhradit z vlastní kapsy – pokud tedy sklo nemáte pojištěné v rámci havarijního pojištění nebo jste si nesjednali připojištění skel k povinnému ručení. 

Oprava čelního skla po zásahu kamínkem může spočívat jen ve scelení skla, někdy je však nutná rovnou jeho výměna. Za tu dáte nejčastěji kolem 5-10 tisíc korun u skel bez senzorů. U dražších modelů aut se cena vyšplhá snadno i přes 15 tisíc korun, pokud má sklo vyhřívání, senzory, nebo slouží i jako část panoramatické střechy. Některé pojišťovny v posledních letech nabízí i pojištění skel bez limitu. Zaplatí tedy za nutnou opravu přesně tolik, na kolik vás výměna v servisu vyjde. Na vás už bude jen zaplacení spoluúčasti, zpravidla ve výši 500-1 000 korun.

Nebezpečí střetu se zvěří

Období podzimu a zimy je obzvláště nebezpečné při projížďkách kolem lesů a polí. Příčinou mnoha dopravních nehod bývají v těchto oblastech srážky se zvěří, a to především se srnkami. I zkušení a opatrní řidiči ve většině případů nedokáží srážce předejít. Nejenže vám často komplikuje viditelnost šero a mlha, ale manévrování vám může ztížit i nečekaně rychlý pohyb zvěře. Většinou naštěstí není srážka se zvěří nebezpečná pro vaše zdraví, napáchá ale poměrně velké škody na vašem autě.

Pokud se chcete pro tento případ chránit pomocí pojištění, můžete zvolit klasické havarijní pojištění nebo připojištění střetu se zvěří k povinnému ručení. Pojištění střetu se zvěří si můžete sjednat s pojistným limitem až kolem 100 000 korun. 


Spočítejte si ceny povinného ručení a havarijního pojištění a najděte tu nejvýhodnější nabídku. Stačí jen kliknout, vyplnit SPZ a pár informací o vás!


Střet se zvěří se vždy posuzuje jako nezaviněná nehoda, nemusíte se tedy bát, že dostanete malus a zdraží se vám v příštím pojistném období vaše povinné ručení. Nezapomeňte také na to, že ke srážce zvěře musíte za každých okolností zavolat policii. Nikdy byste také neměli na zvěř sahat a už vůbec ne mrtvý kus odvážet

Zrádné živly

Tuhé mrazy a bílé Vánoce už v posledních letech nejsou tak častým fenoménem, přece jen ale může nenadálá chumelenice motoristy i silničáře vždy překvapit. A vaše auto se může snadno stát obětí živelních katastrof. Může jít o silnou vánici, pád stromu nebo stožáru kvůli sněhové kalamitě nebo následnou povodeň vlivem oblevy. Následky vás mohou přijít draho. Pokud máte havarijní pojištění, můžete si oddechnout, jestli jste si ho ale ještě nesjednali, zvažte alespoň připojištění proti živelním pohromám k povinnému ručení. 

Ani s komplexním pojištěním vozidla ale nezapomínejte na preventivní opatření. Pokud vidíte, že se blíží vichřice, neparkujte auto pod stromy. Nenechávejte také auto dlouhodobě stát ve sněhových závějích. Na jaře byste totiž mohli zjistit, že celý podvozek auta zreznul, navíc vám při vytrvalém vystavení vozidla vlhkosti nemusí stoprocentně pomoci ani dříve nanesená antikorozní ochrana. Spoléhat se pak nemůžete ani na svou pojišťovnu. Ta totiž vždy pro účel výplaty pojistného plnění vyžaduje, aby šlo o náhlou a nahodilou událost

Do hor jen s dobrou výbavou

Pokud patříte k milovníkům zimních sportů, pravděpodobně vás stejně jako statisíce Čechů čeká výlet autem na hory. Zákon vám ukládá povinnost mít v označených (především horských) oblastech vždy obuté zimní pneumatiky, navíc si ale povětrnostní podmínky mohou vyžádat i nasazení řetězů. Pokud vyrážíte na hory do zahraničí, nezapomeňte se také seznámit s místními podmínkami – například v Rakousku nebo v Itálii můžete za chybějící řetězy ve výbavě dostat vysokou pokutu. 

V horských serpentýnách ovšem můžete nabourat i s nasazenými řetězy. Je proto prozíravé mít pro tento případ alespoň sezónní havarijní pojištění. Lákat vás může sjednání připojištění havárie k povinnému ručení, nicméně pojišťovny v rámci tohoto připojištění nabízejí poměrně malé limity ve výši 10-20 000 korun, a navíc vám vyplatí plnění jen v případě, že současně způsobíte škodu na majetku nebo zdraví jiného člověka. 

Co když vůbec nenastartujete? 

Mrazivé počasí vám možná nesvědčí, ještě hůř ale může teploty hluboko pod nulou snášet vaše autobaterie. Jednoho krásného zimního dne zkrátka nemusíte nastartovat, ať už jste majitelem elektromobilu nebo klasického vozidla se spalovacím motorem. Akumulátor se v teplotách pod -20 °C zpravidla rychleji opotřebovává a vybíjí. Pokud už mají články něco za sebou, může je mráz úplně “dodělat”. A výsledek? S autem už nevyjedete.  

Máte elektromobil? možná už automaticky počítáte s tím, že vám v zimě automaticky klesne výdrž baterie i maximální dojezd na jedno nabití klidně o 40 procent. Přesto se ale můžete ocitnout v situaci, kdy budete v polovině své trasy nehybně stát na křižovatce nebo na dálnici, protože “dál už to nejede”. Baterii byste proto měli vždy plně nabíjet a pokud máte tu možnost, parkujte elektromobil v garáži

Když už se s vaší baterkou doma nebo na silnici něco stane, pomůže vám zpravidla rozšířená asistence k havarijnímu pojištění a pojišťovna vám zajistí i náhradní vozidlo, které můžete po dobu nepojízdnosti vozidla využívat, jak je libo. Vyplatí se vám sjednání komplexního havarijka, nebo jen některých připojištění k povinnému ručení? Srovnejte si nabídky celé řady pojišťoven včetně ceny a pojistných limitů na RIXO.cz. Stačí jen vyplnit pár údajů do krátkého dotazníku a za 2 minutky máte hotovo!