Nějakou rekreační nemovitost má v Česku každá osmá domácnost. Vedle Švédska tak jsme druhou největší chatařskou velmocí. Pokud máte právě vy to štěstí, že léta můžete trávit ve své vlastní “chaloupce”, určitě už víte, že je potřeba před zimou věnovat chvilku svého času, abyste ji připravili k zimnímu spánku a mohli ji na jaře najít ve stejně dobrém stavu. Jak ji správně ochránit před nepříznivým počasím i nevítanou návštěvou a proč je zazimování chaty tak důležité? 

Jak na zazimování chaty a chalupy

Pokud neplánujete chatu v zimě pravidelně navštěvovat a trávit zde čas, ještě jednou se před zimou na chatu vydejte, abyste ji zazimovali. Pokud budete rychlí, stačit vám bude jen hodinka. A to za bezpečnost vaší milované chaty přece stojí. Jste připravení? Jdeme na to. 

Voda a vše kolem ní

Nikdy nezapomínejte na vypuštění vody ze všech potrubí v domě, a vypněte i hlavní přívod vody a všechny kohoutky poté otevřete, aby voda odtekla. Nezapomeňte ani na ochranu vodoměru a obalte ho polystyrenem. Jakmile klesnou teploty vzduchu pod 0 ºC a vy necháte vodu v potrubí, může být zle. Zmrzlá voda totiž zvětšuje svůj objem a dokáže potrubí, bojler nebo i toaletu velmi snadno zničit. Způsobuje nejčastěji jejich popraskání, dojít ale může i k roztrhání rozvodů v jakémkoliv místě vodoinstalace. Na bojler ale pozor – nejprve vypínejte elektřinu, potom až vypusťte vodu, aby se vám topné těleso nasucho nespálilo. 

Pokud vodu z potrubí nevypustíte, hrozí, že pojišťovna vám v případě vytopení a souvisejících škod z vašeho pojištění nemovitosti nebo domácnosti nic nedá. Je totiž vaší zodpovědností chatu zabezpečit, pokud ji zrovna aktivně nevyužíváte. Stane se nehoda i přesto, že jste potrubí vypustili? Pak u pojišťovny se svým nárokem uspět můžete

Tip: Zbyla po vypuštění potrubí nějaká voda v toaletě, ve dřezu nebo v umyvadle? Díky některým přísadám nezamrzne. Pomoci vám může obyčejná kuchyňská sůl smíchaná s vodou, denaturovaný líh nebo speciální nemrznoucí směs pro vodovodní systémy. Takto ošetřená voda dokáže vydržet mráz i v -20 º C.

Nevynechejte ani kontrolu střechy a čištění okapů, aby se vám například voda z ucpaných okapů nedostala dovnitř. Jedna malá skulinka sice za den neudělá žádnou spoušť, za půl roku už ale může být poškození znatelné. Přece byste nechtěli na jaře nalézt plíseň na stěnách a na nábytku. Praktickým pomocníkem tu může být stříška nad komínem, která zamezí vnikání vody dovnitř domu. Pokud by se na vaši střechu sesunula lavina nebo by pod přívalem sněhu došlo k jejímu poškození, pojištění majetku vám ale pomůže. 

Pozor na elektřinu i plyn 

Společně s vodou byste měli vypnout i elektřinu. Nejprve vypněte a vypojte veškeré spotřebiče ze zásuvek, abyste předešli případnému zkratování a požáru. Poté vyhoďte všechny pojistky. Pokud máte na chatě i lednici, mrazák nebo myčku, vyprázdněte je a vypusťte i přívodní hadice. 

V případě, že na chatě topíte nebo vaříte plynovými spotřebiči, vypněte také hlavní přívod plynu. Případný únik plynu v důsledku porušení rozvodů by totiž mohl mít za následek ničivý výbuch, který by mohl zničit nejen vaší chatu, ale i sousední nemovitosti.  

Odvezte, co můžete

To se týká nejen cenností a choulostivých předmětů, ale i jídla, ať už je jakkoliv trvanlivé. Říkáte si, že to přece vydrží? To sice ano, říkáte si tím ale o invazi nevítaných živočichů. Vaše zásoby potravin mohou nalákat nejen myši, ale i moly a jiný obtížný hmyz. Jejich likvidace totiž poté může být zdlouhavá a určitě budete souhlasit s tím, je lepší proti škůdcům bojovat ještě dříve, než se u vás vůbec objeví. 

Do vaší elektroniky nebo cenných předmětů se vám sice hmyz nepustí, zato se ale mohou stát obětí vloupání. Pozor i na zabezpečení zahradního nářadí – nikdy nevíte, co z vašeho majetku se zrovna zlodějům zalíbí. 

Nechytejte zloděje, raději ho odraďte

Důležitou součástí zazimování je zabezpečení chalupy před zloději. Zamčené by měly být vstupní dveře, branka i hlavní brána. Pečlivě uzavřete (a uzamkněte) i okenice. Vzhledem k tomu, že statisticky v Česku dochází k vykradení nějaké chaty a chalupy každé dvě hodiny, vyplatí se investovat také do bezpečnostních systémů. Dobře poslouží například okenní mříže, bezpečnostní fólie do oken, pohybová čidla nebo kamerový systém. Inspirovat se můžete i našimi tipy pro zabezpečení domu

Kvalita zabezpečení má velký vliv i na vaše pojištění domácnosti. Obecně totiž platí, že čím lépe máte chalupu či chatu zabezpečenou, tím vyšší plnění můžete z pojištění získat. Může se stát, že i pokud máte domácnost (v tomto případě vybavení chaty nebo chalupy) pojištěné na milion korun, ale zároveň je chata zabezpečena jen tím nejzákladnějším zámkem, dostanete z pojištění sníženou částku odpovídající jejímu zabezpečení. Zloději jsou ale samozřejmě vynalézaví. Sebelepší zabezpečení se jim může povést překonat, nebo “jen” poškodí okna a dveře nepovedeným pokusem o vloupání. V takovém případě se na své pojištění domácnosti, které kryje škody na vašem majetku způsobené nenechavými zloději i živelními pohromami, můžete plně spolehnout. 

I přes veškerá opatření, která provádíte ve snaze co nejlépe připravit chatu na přežití zimy,  se vám pojištění vyplatí. A to nejen pro samotnou stavbu, ale i pro domácnost. Pokud pojistku již máte, je dobré si ji také nechat čas od času aktualizovat. Investujete do svého letního obydlí a zvelebujete ho? Myslete na to, že tím se jeho hodnota zvyšuje. Pojistná částka, na kterou jste smlouvu kdysi uzavřeli (a která byla dříve naprosto dostačující), v současné době nemusí vzniklé škody pokrýt. Rovnou si můžete nabídky pojištění pro vaši chatu nebo chalupu srovnat a pojistku na pár kliknutí sjednat. Zabere vám to jen minutu!