Přívalový déšť, sněhová obleva nebo skoro nepostřehnutelné mrholení může majitele rodinných domů pěkně potrápit, zvlášť když jim zatéká do domu. Zatečení srážek vás totiž může potkat i v případě, že nemáte díru ve střeše. Jak si v poradit, když vám zateče do domu a jaké pojištění vám pomůže? 

Zatečení střechou, okny nebo třeba balkonem takřka vždy obyvatele domu vyděsí. Něco netěsní? Zabydlí se u vás plísně? Kolik bude stát oprava? To vše jsou otázky, které si při zatečení vody do svého obydlí můžete pokládat. Nepanikařte, raději zjistěte, co můžete udělat a jak se pro tenhle případ pojistit. 

Jak zjistit, kudy zatéká do domu nebo bytu

Pozorujete v domácnosti čas od času boule ve stropu, vlhké zdi nebo vám rovnou kape na hlavu? Tak to je nejvyšší čas zjistit, odkud a kudy zatéká do vašeho domku, ať už se jedná o starší nemovitost, nebo novostavbu. Zatékání může mít jednoduché vysvětlení. Může jít o zanesené okapy nebo uvolněnou střešní tašku. Pokud se při pohledu na dům zvenčí zdá být vše v pořádku, příčinu hledejte na půdě, respektive v podkroví. 

Na vině mohou být netěsnosti ve spárách a prostupech střešní konstrukce či špatně instalovaná hydroizolace. Výjimkou není ani zatékání netěsnostmi kolem střešního okna nebo balkonu. Neplechu obecně mohou dělat různé spoje v konstrukci, zvlášť náchylné k zatékání srážek jsou proto místa kolem komínů. Rizika s sebou nese i nekvalitní instalace fotovoltaické elektrárny a často se problémy vyskytují i u plochých střech kvůli nedostatečnému spádu střechy. 

Zrovna jste si všimli vlhké stopy na stropě? Nečekejte, až “naprší a uschne”. Pusťte se do detektivní práce, dokud máte k dispozici důkazy. Pátrání po příčině vám usnadní baterka, ne vždy se vám ale konkrétní místo podaří přesně identifikovat. Pak je nutné se obrátit na zručného profesionála, tedy pokrývače nebo klempíře

První pomoc: Co dělat, když vám zatéká do domu

Pokud máte podezření že vám zatéká do střechy, nevyplatí se vyčkávat. Při delším vystavení vlhkosti hrozí poškození nejen střechy, ale i krovu, omítky a samotných zdí. Nejprve ale ochraňte veškeré vybavení domácnosti, které by mohlo být vodou poškozené. To se týká nejen elektroniky nebo oblečení, ale i skříní, pohovky, postele a dalšího nábytku. Unikající vodu zachytávejte do nádob, které máte po ruce. Pomůžou kbelíky i hrnce.

Pokud chcete uplatňovat reklamaci u firmy, která vám střechu, nové střešní okno či jiné závadné práce dělala, nezapomeňte si také škody zdokumentovat. Fotografie či video se bude hodit i v případě, že nahlašujete pojistnou událost v rámci svého pojištění majetku

Přichází čas na detektivní práci, kterou už znáte. Pokud úspěšně odhalíte ve střeše nějakou netěsnost, kterou zatéká, je rozumné dočasně zabránit dalšímu zatékání speciální krycí plachtou. Ta sice nezabrání zvýšené vlhkosti v interiéru, ale vyhnete se tak alespoň dalším “studeným sprškám” v kapalném skupenství. Plachta musí být dobře připevněná a měla by umožnit vodě přirozeně stékat z vrcholu střechy na zem. Pokud nepatříte mezi zkušené kutily, kteří se dokáží bezpečně pohybovat po střeše, instalaci plachty svěřte řemeslníkovi. Co nejdříve byste nicméně měli zajistit definitivní opravu zatékání střechy, aby vás už podobné starosti nepotkávaly.  

Zatéká do domu? Pojištění může pomoci

Jak může pomoci pojištění, když vám zateče do domu 

Při náhlém zatečení vody do domu můžete uplatnit své pojištění nemovitosti a domácnosti, v němž máte zahrnuté také pojištění zatečení atmosférických srážek. Jde o jedno z pojistných nebezpečí vedle požáru, vichřice, vodovodních škod, povodní a záplav a dalších rizik. 

Pojištění zatečení atmosférických srážek (někdy také pojištění zatečení vody) pokrývá škody na vašem majetku způsobené deštěm, sněhem nebo kroupami, které nahodile vniknou do vašeho domu nebo bytu. Nahodilost je zde důležitým pojmem. Pokud vám totiž prší do podkroví kvůli otevřenému střešnímu oknu, s nárokem na plnění u většiny pojišťoven neuspějete. Zatečení a následná škoda se totiž při jakémkoli lehkém deštíku stává takřka jistotou. Stejně tak za rozpadlou střechu nebo okapy plné loňského listí vám nikdo nic nevyplatí. Pojištění je tu naopak pro jednorázové škodní události způsobené třeba spadlou taškou ze střechy nebo krupobitím, jejichž následkem bylo právě zatečení vody do interiéru.

Pojištění majetku s rizikem zatečení srážek vás chrání do sjednaného limitu plnění, který jste sjednali ve smlouvě. Škody na věcech v domácnosti v tomto případě zpravidla nepřesáhnou 50 000 korun, vystačíte si tedy s limitem pod 100 000 Kč. Na jednotlivá rizika včetně tohoto se zároveň sjednává spoluúčast. Na náhradě škody se tedy budete podílet určitým procentem nebo pevnou částkou i vy. Nejčastěji se spoluúčast sjednává v rozmezí 1-5 000 korun. 

Na co dávat pozor, když se chcete pojistit proti zatečení vody

U pojišťoven naleznete možnost pojistit se proti zatečení srážek v rámci pojištění domu a bytu. Chaty a chalupy totiž bývají kvůli nepravidelnému sezónnímu využití i “chatrnější” konstrukci budov pro pojišťovny příliš rizikové. V pojistných podmínkách vždy narazíte i na výluky z krytí u jakékoli budovy, jejíž střecha je zchátralá, zanedbaná nebo dlouhodobě poškozená. U pojišťovny také neuspějete, pokud je střešní konstrukce pouze provizorní, což nejčastěji platí pro domy ve výstavbě.

Asi vás nepřekvapí, že pokud do vašeho domu zateče voda, budete muset střechu či jiné poškozené místo opravit ze svého, protože vyplacené plnění slouží k náhradě škod na věcech zničených zatečením vody. Pokud vám znovu zateče do vaší nemovitosti ze stejného důvodu jako u již jednou nahlášené události, pojišťovna plnění odmítne. U některých pojišťoven je také nutné předem rozpočet a způsob provedení opravy schválit, ať už se do opravy pustíte svépomocí nebo s dodavatelem

Ještě pojištění nemovitosti a domácnosti nemáte? Srovnejte si nejvýhodnější nabídky pojištění majetku na RIXO.cz a chraňte svůj dům v jakékoliv chvíli proti všem živlům. Nemusí totiž pršet, stačí, když kape…