Sjednávat životní pojištění pro děti není úplně běžné, protože závažnější zdravotní problémy se zpravidla objevují až ve vyšším věku. Pojištění ošetřování dítěte vám ale může pomoci takřka ihned. Využijete ho zejména v případě, že vaše dítko často marodí a vy si nemůžete dovolit zůstat bez příjmu doma. Třeba proto, že jste živnostníci nebo při práci používáte zlaté české ručičky a home office u vás zkrátka nepřichází v úvahu. Jak to funguje? 

Když chtějí rodiče dětem sjednat nějaké pojištění, nejčastěji sahají po úrazovém pojištění pro děti. Vyplatí se ale zapřemýšlet i o životním pojištění, respektive o některých velmi praktických částech tohoto pojištění. Do životního pojištění patří celá řada jednotlivých pojištění, která kryjí buď dlouhodobé, nebo krátkodobé dopady nemoci či úrazu. Mezi pojištění dlouhodobých dopadů patří například pojištění závažných onemocnění, trvalých následků nebo nesoběstačnosti, oproti tomu pojištění krátkodobých dopadů zahrnuje například denní odškodné za dobu léčení úrazu nebo právě pojištění ošetřování dítěte.  Pojistku si navíc můžete vždy nastavit podle svých požadavků a vy ani vaše dítě se nemusí bát, že by vás pojišťovna nechala ve štychu, když ji budete potřebovat.

K čemu slouží pojištění ošetřování dítěte? 

Pojištění ošetřování dítěte je jedním z řady pojištění krátkodobých dopadů, které se nabízí v rámci životního pojištění. Slouží k pokrytí výpadku vašich příjmů v případě, že musíte zůstat s dítětem doma a pečovat o něj kvůli delší nemoci nebo úrazu. Vyplácí se stejně jako jiná pojištění krátkodobých dopadů ve formě denních dávek, jejichž výše se obvykle odvíjí od vašich výdajů. 

Potřebujete pojištění, nebo vám stačí OČR od státu? 

Pojištění ošetřování dítěte nápadně připomíná ošetřovné, které je vypláceno státem z nemocenského pojištění. Komerční pojištění ošetřování dítěte nemá za cíl nahrazovat ošetřovné od státu, ale je spíše přirozeným pokračováním dávek ošetřovného. Ty jsou vypláceny nejdéle 9 dní, případně 16 dní u rodiče samoživitele. Z toho důvodu má pojištění ošetřování dítěte nejkratší karenční dobu nastavenou na 9 dní, a od 10. dne již máte nárok na pojistné plnění

Státní ošetřovné je navíc výrazně omezeno věkem. Využít ho můžete do 10 let věku dítěte, u samoživitelů je věková hranice zvýšena na 16 let. Pojistka vám může čas strávený péčí o dítě kompenzovat až do 18 let věku v závislosti na vybrané pojišťovně. S dítětem v rámci čerpání ošetřovného od státu navíc může zůstat doma jen rodič. U pojištění ošetřování dítěte naproti tomu můžete svého potomka svěřit babičce, chůvě nebo komukoliv jinému. Někteří také s žádostí o ošetřovné nepochodí – mohou ho totiž dostat jen zaměstnanci s pracovní smlouvou. Živnostníci nebo “dohodáři” se musí spolehnout se pouze na sebe, nebo na své životní pojištění. 

Pro koho je pojištění ošetřování dítěte vhodné?

Pojištění samozřejmě něco stojí, měli byste se tedy před sjednáním životka s pojištěním ošetřování dítěte zamyslet nad tím, zda je pro vás vhodné. Hodit se vám bude zejména v případě, že vaše dítě trpí na časté úrazy a nemoci, nemáte velkou finanční rezervu pro případ výpadku příjmů a nemůžete pracovat z domu. Pokud vás doma může zastoupit partner nebo manžel a s penězi bez problému vyjdete, můžete si tleskat. 

Nemoci nejsou u dětí ničím zvláštním, a to především v předškolním a školním věku. Některé vážnější, ale přesto poměrně obvyklé diagnózy mohou znamenat i více než měsíc léčení a rekonvalescence. Nejčastěji jde o typické dětské infekční nemoci. Nemusí přitom jít hned o “stodenní” černý kašel – i ten je ale v Česku na vzestupu. 

NemocDoba léčeníNejčastěji postihuje děti ve věku:
Angína1-2 týdny3-15 let
Infekční mononukleóza2-4 týdny15-17 let
Klíšťová encefalitida3-4 týdnyjakýkoliv věk
Meningitida3-4 týdny1-5 let, 15-18 let
Plané neštovice1-2 týdny1-6 let
Spála1-2 týdny3-10 let

Na co myslet, když chcete dítě pojistit? 

Než si pojištění ošetřování dítěte v rámci dětského životního pojištění sjednáte, měli byste se seznámit i s podmínkami pojištění a výlukami, které se vztahují k výplatě pojistného plnění. 

  • Pojištění ošetřování dítěte není automatickou součástí dětského životního pojištění. Pokud o toto pojištění máte zájem, můžete si ho k nabídce nebo ke sjednané smlouvě později přihodit. Pojištění ošetřování dítěte nabízí většina pojišťoven, nepatří mezi ně ovšem pojišťovny Allianz a ČSOB Pojišťovna.   
  • Pojištění se vztahuje na úraz nebo nemoc dítěte. Pokud je školka nebo škola uzavřená kvůli živelní katastrofě, havárii nebo například nařízené karanténě kvůli epidemické situaci, na komerční pojištění se spolehnout nemůžete. Pomoci vám v této situaci může jen ošetřovné od státu. 
  • Každá pojišťovna může nabízet pojištění ošetřování s jinými podmínkami. Některé určují karenční dobu v délce 9 dnů, která se vztahuje ke každé jednotlivé nemoci či úrazu, jiné stanovují karenční dobu na 29 dní. Rozdíly můžete vypozorovat i v maximálním věku dítěte, kdy je možné denní dávky čerpat. Některé pojišťovny poskytují plnění pouze do 14 let věku dítěte, jiné až do 18 let.
  • Věnujte pozornost čekacím dobám, které jsou uvedené v pojistných podmínkách. Čekací doba se vztahuje na časový úsek od sjednání smlouvy, po který nemůžete plnění čerpat. Pro výplatu plnění denních dávek kvůli ošetřování nemocného dítěte si musíte počkat 2 měsíce od podpisu smlouvy. Pokud ale dojde k úrazu, čekací doba se neuplatňuje.

Na kolik vás vyjde pojištění ošetřování dítěte?

Cena za pojištění neboli pojistné v životním pojištění závisí hned na několika faktorech. U pojištění ošetřování dítěte je ale odvozováno především od vámi nastavené denní dávky. Ta by měla pokrývat rozdíl mezi vašimi náklady a příjmy během ošetřování. Jak výše denní dávky ovlivňuje cenu tohoto pojištění? Na to se podíváme v tabulce. 

Denní dávkaMěsíční pojistné
350 Kč120 Kč
450 Kč130 Kč
550 Kč145 Kč
Orientační cena za pojištění ošetřování dítěte srovnávače RIXO.cz

Zajímá vás, kolik by stálo komplexní životní pojištění s pojištěním ošetřování vašeho dítěte? Zkuste si ho zdarma a nezávazně srovnat. Stačí vyplnit pár údajů a pak už si můžete prohlížet nabídky od celé řady ověřených pojišťoven. Tak do toho, zabere vám to jen 3 minuty!