Dovolená v zahraničí přináší nejen spoustu krásných zážitků, ale také riziko nečekaných událostí. Ať už jste příležitostným turistou nebo častým cestovatelem, mít cestovní pojištění při cestě do zahraničí je takřka nutnost. Proč? Tady je sedm dobrých důvodů.

1. důvod: Je to skoro zadarmo

Cestovní pojištění je velmi levné. Denní pojistné v nejběžnějších dovolenkových destinacích Čechů začíná už na 10 korunách za osobu. Třeba cestovní pojištění na jeden týden plážové dovolené v Chorvatsku vás vyjde zhruba na stovku. Na cenu se proto neohlížejte a cestovní pojištění si sjednejte. Limity léčebných výloh cenu pojištění ovlivňují pouze minimálně. Nebojte si proto cestovní pojištění nastavit raději s vyšším limitem.  

2. důvod: Evropská karta nestačí

„Evropský průkaz zdravotního pojištění”, tedy vaše kartička pojištěnce, sice platí ve většině evropských zemí, neměli byste se na ni ale spoléhat. A to ani v případě, že se budete pohybovat jen na území EU. Vztahuje se totiž jen na místní standardní péči, kterou dostanete ve veřejných nemocnicích. Pokud je navíc u některého zdravotního výkonu po místních pojištěncích vyžadována spoluúčast nebo rovnou celá úhrada, stejná pravidla budou platit i pro vás.  Na pokrytí léčebných výloh v soukromých zařízeních se vaše „domácí“ zdravotní pojištění nevztahuje vůbec. V případě cesty mimo Evropu vás (od úhrady ošetření z vlastní kapsy) neochrání nic jiného než cestovní pojištění.

3. důvod: Léčebné výlohy vás nepřekvapí

Nemoci a úrazy nečekají, až budete ve známém prostředí domova. Mohou vás postihnout i během cestování. Asistenční linka vám v případě potřeby poradí, jaké lékařské zařízení v místě vašeho pobytu můžete navštívit. Především vás ale cestovní pojištění chrání před vysokými náklady za ošetření, které byste jinak museli zaplatit ze svého. I zdánlivá banalita vás může přijít na desetitisíce. Účet za léčbu vážnějších stavů by se mohl vyšplhat až do mnohamilionových částek.

4. důvod: Převoz domů v případě nemoci nebo úrazu

Ne všechny země, kam se rozhodnete cestovat, mohou mít zdravotnictví na naší úrovni. V případě nemoci nebo úrazu, který není možné v místních zdravotnických zařízeních adekvátně ošetřit, pojišťovna zajistí váš převoz neboli „repatriaci” do Česka. Repatriace vás může bez pojištění přijít i na milion korun (v závislosti na vzdálenosti do Česka a zdravotním stavu). I to je jeden z důvodů, proč byste za hranice naší kotliny bez cestovního pojištění neměli vyrážet.

5. důvod: Asistenci oceníte kdykoliv

Při dovolené v zahraničí může pokulhávat vaše orientace jak v místě pobytu, tak i v místním jazyce. I s tím může pomoci cestovní pojištění. V nouzi oceníte například zajištění tlumočení mezi vámi a místními zdravotníky, policií nebo úřady. Asistenční infolinka ale umí dobře poradit i v případě, že ztratíte cestovní pas nebo vám odjel jediný spoj na hotel a nevíte, jak se dostat zpět. Jediné, co potřebujete, je nabitý telefon a ideálně asistenční kartička uložená v mobilu. Třeba v appce RIXO.

6. důvod: Pojišťovna nahradí škodu, když jste nešikovní

Shodili jste hotelovou televizi nebo kufrem rozbili prosklené dveře? Pravděpodobně po vás bude poškozený vymáhat náhradu škody. Způsobení škody na zdraví nebo na majetku je rozhodně nepříjemná záležitost. S pojištěním odpovědnosti, které je součástí cestovního pojištění, nemusíte propadat panice. Dvojnásob se to vyplatí u vašich dětí. Seznamte se ale také s výlukami z pojištění. Pojišťovna například nepokryje škodu způsobenou pod vlivem alkoholu nebo omamných látek nebo porušením místních zákonů. 

7. důvod:  Ztráta zavazadel vám nezkazí pobyt

Představte si, že jste právě přiletěli do cíle, stojíte u výdeje zavazadel už deset minut, všichni odcházejí… a váš kufr nikde. Připojištění zavazadel vám při jejich ztrátě může zachránit celou dovolenou. Ztrátu stačí nahlásit na asistenční linku. Pojišťovna vám pošle peníze na nákup věcí, které by vám při pobytu chyběly. Stejně tak vám pojišťovna pomůže i při poškození zavazadla. 

Nejčastější destinace, kam se Češi pojišťují

Do jakých zahraničních destinací Češi nejčastěji jezdí trávit dovolenou? Data Českého statistického úřadu prozradí, jaké země pravidelně vítají nejvíce českých výletníků. Pro ilustraci ukazujeme i počet našich krajanů, kteří destinaci v roce 2022 navštívili. 

  1. Chorvatsko (846 000 Čechů)
  2. Slovensko (631 000 Čechů)
  3. Itálie (519 000 Čechů)
  4. Egypt (470 000 Čechů)
  5. Řecko (363 000 Čechů)

Další oblíbené destinace, jako jsou Bulharsko, Turecko, Španělsko nebo Tunisko, se do první pětky neprobojovaly. Slovensko bylo sice druhou nejpopulárnější destinací, při pohledu na žebříček je ale vidět, že Češi stále holdují spíše středomořským plážím než horským chatám. I k cestovnímu pojištění pak přistupují jinak. 

Čím blíže se destinace nachází a čím lépe ji známe, tím více se cítíme bezpečně. Třeba zařídit si cestovní pojištění na Slovensko mnoho Čechů opomíná. Vždyť je to přece za rohem. Ale pozor, pokud nebudete procházet jen bratislavským historickým centrem, ale spíše se vidíte na horské túře, určitě byste cestovní pojištění neměli opomenout – společně s pojištěním rizikových sportů. To ovšem platí pro všechny destinace, kde neplánujete jen ležet na lehátku a plavat při břehu.

Než se ale pustíte do sjednávání cestovního pojištění, srovnejte si ho. Stačí jen pár kliků a během dvou minut si můžete prohlížet nabídky předních pojišťoven a rovnou se i pojistit. Nezáleží na tom, jestli stejně jako statisíce Čechů vyrážíte do Egypta, Itálie, Chorvatska, nebo do vzdálené exotiky. Cestovní pojištění si můžete online pomocí srovnávače sjednat skoro kamkoliv!