To, že životní pojištění potřebují pouze dospělí, kteří mají rodinu, hypotéku nebo třeba úvěr, je mýtus. V určité podobě dává smysl i pro dítě. V dnešním článku vám poradíme jak na to.

Dítě sice nepřispívá do rodinného rozpočtu, kvůli úrazu nebo nemoci se však může rodina dostat do velkých finančních problémů. Samotná léčba, rehabilitace nebo drahé léky udělají do rodinného rozpočtu nemalý zářez. Pokud bude muset jeden z rodičů zůstat s dítětem doma, přijde rodina o pravidelný příjem. Úraz nebo těžká nemoc může také způsobit, že dítě nebude moct v budoucnu nastoupit do práce. 

Úrazové nebo životní pojištění? 

Životní pojištění je komplexní a zahrnuje velké množství rizik spojených s úrazem nebo nemocí. Úrazové pojištění pokryje náklady spojené s úrazem. Je levnější a pravděpodobně ho využijete. Podle statistik pojišťoven se totiž většina pojistných událostí týká právě úrazu. 

Jakou pojistku sjednáte záleží na vás a vašich finančních možnostech. Dítěti můžete pojištění sjednat samostatně, nebo si ho přidat ke svému životnímu pojištění. Nikdy se ale nespoléhejte na nabídku jedné pojišťovny. Na RIXO.cz si srovnáte nabídky z několika předních pojišťoven. Pokud si nevíte rady, jaká pojistka je pro vás nejvýhodnější, s výběrem vám pomohou specialisté životního pojištění. 

Trvalé následky úrazu

Úraz se nevyhne snad žádnému dítěti. Ve většině případu se nejedná o nic vážného, může se však stát, že se dítě bude potýkat s trvalými následky. Může se jednat o drahou medikaci, pravidelné rehabilitace, bezbariérovou úpravu bytu nebo např. ztrátu pohyblivosti. Toto riziko kryje životní i úrazové pojištění

Závažné onemocnění 

V tomto případě si s úrazovým pojištěním nevystačíte. Jak již z názvu vyplývá, nejedná se totiž o úraz. Závažné onemocnění může velmi ovlivnit váš rodinný rozpočet. Vysoké náklady na léčbu, nutnost asistence nebo nepřetržitá péče jednoho z rodičů nejsou v takovém případě výjimkou. Pojistné události zahrnují různé druhy nemocí, na které můžete své dítě pojistit. 

Invalidita 

Invaliditu neboli ztrátu soběstačnosti si můžete pojistit v rámci životního pojištění. Pokud dojde k pojistné události, můžete se rozhodnout, zda chcete vyplatit částku jednorázově, nebo budete pobírat měsíční rentu.